Egymásnak feszült Irak és Szaúd-Arábia

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajügyi miniszterei májusig döntenek az olajkartell új főtitkáráról - jelentette be az iraki olajügyi miniszter.
MTI-Eco, 2012. december 23. vasárnap, 11:11
Fotó: Napi.hu

Az OPEC olajügyi miniszterei december közepi ülésükön kényszerből további egy évre meghosszabbították a líbiai Abdallah Szálem el-Badri főtitkári megbízatását. El-Badri második hároméves mandátuma - többször nem újraválasztható - december végén jár le, ezt hosszabbították meg egy évvel.

A háttérben a szaúdi-iraki ellentét áll. Eredetileg egy szaúdi, egy iráni és egy iraki jelölt volt a posztra, Irán végül visszalépett Irak javára. Szaúd-Arábia az olajkartell legnagyobb olajtermelője, Irak pedig már a második helyre lépett elő. A hónap közepi bécsi ülésen gyakorlatilag másról sem volt szó, mint arról: ki legyen a főtitkár.

Az egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy decemberi ülésén a 12 tagországot számláló olajkartell napi 30 millió hordós termelési szintet állapított meg a következő fél évre, csakúgy mint júniusban.

Az OPEC novemberi napi átlagos termelése ennél nagyobb volt, 30,78 millió hordó. Ez ugyanakkor napi 207,7 ezer hordóval alacsonyabb az októberi termelési szintnél.

Az OPEC vezető termelője, Szaúd-Arábia novemberi olajtermelése 230 ezer hordóval 9,49 millió hordóra esett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2012.12.24 10:35

itt a szaudi -iráni, shiah -szunni szembenállás van a háttérben.
a shiah vezetésű irak pedig irán bábja lett,ami a szaudi uralkodóháznak nagyon nem tetszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html