Egymillió szurkoló érkezett Oroszországba

Sokkal több dél-amerikai szurkoló vett részt az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mint európai. A szervezőbizottság elnöke szerint a vb megváltoztatta az Oroszországról kialakult képet.
Domokos Erika, 2018. július 14. szombat, 15:28
Fotó: Reuters

Egymilliónál is több külföldi érkezett a több mint egy hónapig tartó eseményre, a 11 rendező város 12 stadionjának kihasználtsága pedig 98 százalékos volt - mondta Alekszej Szorokin, a szervezőbizottság elnöke szombati, moszkvai sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint.

Nem igazolódtak be a tornát megelőző, rasszizmussal és futballhuliganizmussal kapcsolatos félelmek, ugyanis egyetlen komolyabb rendbontásra sem került sor - tette hozzá a főszervező.

 

A vb megváltoztatta az Oroszországról kialakult képet. Megmutattuk a világnak, kik is vagyunk: nyitott és vendégszerető nép.

Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke pénteken fogalmazott meg hasonló véleményt a vendéglátókról.

Több a dél-amerikai, mint az európai

Szorokin arról is beszélt, hogy a dél-amerikai szurkolók sokkal nagyobb számban képviseltették magukat a tornán, mint az európaiak, ugyanakkor nem kívánt találgatásokba és spekulációkba bocsátkozni ennek okairól. Azt viszont hozzátette, a végjátékra már utóbbi földrészről is egyre többen érkeztek, amit érthetőnek nevezett, mivel a legjobb négy közé csak európai gárda került. Példaként hozta fel, hogy a vb előrehaladtával Angliából egyre több úgynevezett Fan ID-t váltottak ki, ami a belépő mellett elengedhetetlen ahhoz, hogy a szurkoló bejusson a stadionba.

A világbajnokságból még két találkozó van hátra: szombaton - magyar idő szerint - 16 órától Szentpéterváron rendezik a belga-angol bronzmérkőzést, majd vasárnap 17 órától a moszkvai Luzsnyiki Stadionban a francia-belga döntőt.

Szorokin szerint Oroszország ledöntötte a vele szembeni előítéleteket, mert mindenkit a lehető legnagyobb szeretettel fogadtak akármelyik országból, a világ bármely szegletéből is érkezett - írta a magyar állami hírügynökség. (Orbán vasárnap Putyinnal tárgyal - ezt a cikket olvasta?)

A szervezők vezetője arról is beszélt, hogy nemcsak a külföldiek véleményét változtatta meg a vb, hanem saját magukét is, amihez nagyban hozzájárult a hazai válogatott jó szereplése. Pedig a Szbornaja úgy vágott neki a tornának, hogy a résztvevők közül a legalacsonyabban rangsorolt csapat volt a FIFA világranglistáján. Az oroszok a Szovjetunió felbomlása óta először jutottak túl a csoportkörön, ráadásul a nyolcaddöntőben 1-1-es döntetlent követően nagy meglepetésre 11-esekkel elbúcsúztatták az egyik nagy esélyesnek tartott spanyol együttest.

Most már elhisszük, hogy tudunk jól futballozni és képesek vagyunk olyan eseményt rendezni, amely globális jelentőségű - mondta zárásként Szorokin.

A kép forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK