Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A volt keleti tömb nyolc országának csatlakozása történelmi jelentőségű fejlemény, mert a bővítés "erősítette a politikai stabilitást az egész EU-ban és gazdasági növekedést eredményezett" - emelte ki Eric Schweitzer, a DIHK elnöke a szervezet honlapján szerdán közölt nyilatkozatában.

Németország a bővítés nyertesei közé tartozik, hiszen a Kelet- és Közép-Európával folytatott kereskedelem erős felfutása nagyjából egymillió hazai munkahely megteremtéséhez, illetve biztosításához járult hozzá - tette hozzá.

A német cégek kezdettől fogva bíztak a csatlakozó államokban, "és így a német beruházások volumene az új tagországokban tíz év alatt több mint a duplájára nőtt, elérte a 73 milliárd eurót".

A folyamatnak nem csak a német gazdaság a haszonélvezője, "a partnerek is profitálnak belőle, hiszen Németország már csaknem 110 milliárd euró értékben importál árukat és szolgáltatásokat az új tagországokból" - mutatott rá Eric Schweitzer, hozzátéve, hogy német cégek, különösen autóipari vállalakozások élnek a Németország és a térség közötti munkamegosztás lehetőségével, saját telephelyek vagy vegyesvállalatok formájában.

Az uniós integráció "állandóan zajló folyamat, amely valamennyi résztvevő javát szolgálja, de a kihívásokkal is együtt kell megküzdenünk" - mondta a DIHK elnöke.