Egymillió munkahelyet veszélyeztet az EU-kínai kereskedelmi háború

Németországban potenciálisan egymillió munkahely kerül veszélybe, ha az Európai Unió kereskedelmi háborúba keveredik Kínával - mondta a német Focus című lapnak a német gyáriparosok szövetségének (BDI) elnöke.
MTI, 2013. június 9. vasárnap, 18:53

Ulrich Grillo felhívta a figyelmet arra, hogy a Kínába irányuló export nagyjából egymillió embernek jelent munkát Németországban
Philipp Rösler német gazdasági miniszter minapi felszólításához hasonlóan a BDI-elnök is arra kérte az Európai Bizottságot, hogy kerülje el a kereskedelmi háborút Kínával.

Az Európai Bizottság múlt héten hétfőn jelentette be, hogy jóváhagyták a Kínából származó napelemekre, és a kapcsolódó részegységekre vonatkozó dömpingvámot, ez június 6-án lépett életbe. Brüsszel korábban azt is jelezte, hogy vámot vetne ki a kínai Huawei és a ZTE által gyártott mobil távközlési eszközökre a cégek törvénytelen állami támogatása miatt.
Peking ugyanakkor egyebek mellett az Európából származó speciális acélcsöveket veszi górcső alá, de a napokban vizsgálatot kezdeményezett az európai borokkal szemben is, arra hivatkozva, hogy azok dömpingáron kerülnek a kínai piacra a szőlőtermesztőknek nyújtott állami támogatásnak köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK