BUX
38240

Egynapos sztrájk bénítja Lengyelországot

Kedd éjféltől 24 órás általános sztrájkot tartanak a legnagyobb lengyel vasúttársaság, a Przewozy Regionalne (PR - Regionális Vasutak) munkavállalói, súlyos gondokat okozva annak a több mint 300 ezer utasnak, akik közül sokan a társaság szerelvényein járnak naponta munkába.

MTI-Eco, 2011. augusztus 17. szerda, 12:31

A bajokat tetézi, hogy a vasúttársaság a sztrájk idejére nem indít vonatpótló buszokat. A PR utasainak egy része előre megváltott jegyével igénybe veheti a Lengyel Államvasutak (PKP) Intercity szerelvényeit, de ezek nem minden állomáson állnak meg.

A PR munkavállalói 280 zloty (18 200 forint) fizetésemelést követelnek, de a vasúttársaság vezetése erre csak több részletben lenne hajlandó. Cezary Grabarczyk infrastrukturális miniszter kedden este személyes felhívásban kérte a munkavállalókat, hogy álljanak el a munkabeszüntetéstől.

A Przewozy Regionalne a legnagyobb lengyel utasszállító vasúttársaság, a Lengyel Államvasutakból vált ki és önállósította magát 2001-ben. Naponta mintegy 2700 vonatot közlekedtet, amelyek több mint 300 ezer utast szállítanak. A társaság visszafizeti az utasoknak a szerdára vásárolt jegyek árát. A munkabeszüntetés 24 óráig tart, majd egy hétre felfüggesztik, de ha a szakszervezet nem tud megállapodni a PR vezetőségével, augusztus 24-én újrakezdődik.