Egyoldalúan szigorítana Svájc

Egyoldalú intézkedéssel korlátozná Svájc a bevándorlást az Európai Unió tagországaiból - derül ki a témáról pénteken bemutatott törvényjavaslatból.
Inforádió, MTI, 2016. március 4. péntek, 17:10
Fotó: Reuters

A svájci választók szűk többsége két éve népszavazáson döntött a bevándorlási kvóták bevezetéséről, annak ellenére, hogy Svájc korábban megállapodást kötött az Európai Unióval, amely szavatolja a személyek szabad áramlását.

Bern azóta egyeztetéseket folytat Brüsszellel arról, hogyan lehetne módosítani az uniós megállapodást, de a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, és az uniós tagságról tartandó brit népszavazásig fel is függesztették a megbeszéléseket. A svájci kormánynak legkésőbb jövő februárig kell végrehajtania a népszavazáson hozott döntést.

Svájc lakosságának mintegy negyede bevándorló, köztük sok az uniós állampolgár is.

Az országnak a szabad mozgást garantáló egyezményen kívül azonban hat másik kétoldalú megállapodása is van az Európai Unióval, ezek a többi között azt is lehetővé teszik, hogy Svájc hozzáférjen az EU egységes piacához. A hét egyezményt viszont egy úgynevezett guillotine-záradék köti össze, melynek értelmében ha bármelyik megállapodás érvényét veszti, akkor azzal egyidejűleg az összes többi is.

A pénteken bemutatott törvényjavaslat egyúttal megkönnyítené a tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérők alkalmazását, ugyanakkor megvonná a szociális juttatásokat a külföldi álláskeresőktől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.03.04 19:18

Hajrá Svájc! Őrizzétek meg az országotokat, az identitásotokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html