Egyre feszültebb a viszony az USA és Németország között

A német kormányt nem vonták be a Németországban állomásozó amerikai csapatok kivonásával összefüggő döntésekbe - mondta a szövetségi kormány transzatlanti kapcsolatok ápolásáért felelős megbízottja, Peter Beyer vasárnap azokkal az amerikai sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a Németországban állomásozó amerikai katonák számának csökkentésére, írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. június 7. vasárnap, 15:59
Fotó: AFP

A német-amerikai kormányzati kapcsolatok utóbbi évekbeli alakulását tekintve nem teljesen meglepő a Németországban szolgáló 34 500 amerikai katona csaknem 30 százalékának megfelelő 9500 fős csapatkivonásról szóló hír, viszont "nagyon zavaró", hogy a szövetségi kormány semmilyen tájékoztatást nem kapott ilyen tervekről - mondta el Peter Beyer német hírportálokon a helyzetről. Egy vasárnapi interjúban azt mondta, Németország és az Egyesült Államok szorosan együttműködő partnerek a transzatlanti szövetségben, de hozzátette, hogy "a kapcsolat bonyolult".

"Tudomásul vesszük, ha kivonják az amerikai csapatok egy részét" - mondta Heiko Maas a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban. Aláhúzta, hogy a német kormány igen nagyra értékeli az évtizedek alatt kialakult katonai együttműködést, amely "mindkét ország érdekeit szolgálja".

A Wall Street Journal szerint Donald Trump arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy szeptemberig vonják ki a 9500 katonát Németországból. A hírt csaknem valamennyi vezető külügyi szakpolitikus kommentálta Németországban. Jellemző vélekedés, hogy a döntés hosszabb távon előnyös lehet, hozzájárulhat Németország és az egész Európai Unió biztonság- és védelempolitikájának tartós átalakításához, önállóságának erősítéséhez. Ezt emelték ki a kormányzó kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokrata koalíciós társak (SPD) részéről is.

Egy további jellemző véleményáramlat szerint Donald Trump döntése a novemberi amerikai elnökválasztással hozható összefüggésbe, az újabb ciklusra pályázó politikus szavazatokat remél a csapatkivonástól, és árt hazájának. Az Egyesült Államok nem csupán önzetlen segítségnyújtásként tart fenn bázisokat Európában, és különösen Németországban, hanem stratégiai érdekből is. Így például a Ramstein légitámaszpont nélkül az Egyesült Államok és az egész NATO kevésbé tudná érvényesíteni katonai erejét a közel- és a közép-keleti térségben - emelték ki például az ellenzéki Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2020.06.07 18:26

Száz év óta az az Európai országok és Amerika egyik fő célja, hogy megakadályozzon egy német - orosz összefogást, a technológia és az erő szövetségét, mert azt világ szinten is nehéz volna űberelni. Idáig sikerült, de az Északi Áramlat 2 befejezése elleni erőszakos, fenyegető amerikai politika, meg általában, az ostoba Trump tartósan német (és Európa) ellenes politikája lassan csak megvalósítja. Aztán jöhet a szokásos katonai fenyegetődzés, majd a Fehér Ház bunkerébe való gyáva rejtőzködés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html