Az egész világsajtót bejárt a hír 2017 szeptemberében, hogy Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az eseményre azért (is) figyeltek fel a szakemberek, mert a robbantást heves földrengés kísérte, és mint utóbb kiderült, összeomlott miatta egy 2200 méteres hegy - írja cikkében a hvg.hu.

Most egy újabb tanulmány látott napvilágot az esettel kapcsolatban, amiben azt határozták meg, mekkora ereje volt a bombának.

A Journal of Geophysical Research: Solid Earth című tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány alapján a kutatók úgy vélik, 250 kilotonna TNT erejével érhetett fel a robbanás, ami nagyjából 16x erősebb bombát jelent, mint amit Hirosimára dobtak le. De a becslések szerint akár a 328 kilotonnát is elérhette az ereje.

A kutatók a mostani eredményhez frissítették a számítási modellt, és a becsléshez a szeizmikus hullámokat vették alapul.

Észak-Korea 2003-ban döntött úgy, hogy kilép az Atomsorompó-egyezményből, ami lényegében megakadályozta az atomfegyverek terjedését. Az ország 2006 óta végez kísérleti atomrobbantásokat, eddig hatra került sor. Az, hogy ez a legutóbbi volt eddig a legerősebb, nem kétséges, ami viszont még ennél is megdöbbentőbb, az az a tény, hogy a bomba ereje 20 kilotonnáról 250 kilotonnára változott alig egyetlen év leforgása alatt.

Thorne Lay, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint 2006-tól 2016-ig folyamatosan nőtt a bombák teljesítménye, a kezdeti 1 kilotonnáról 20 kilotonnára. Ez meglehetősen lassú fejlődést mutatott, a 2017-es robbantás viszont egy óriási ugrás az eddigiekhez képest - olvasható a hvg.hu cikkében.