Új mélypontra süllyedt májusban Vlagyimir Putyin orosz államfő bizalmi indexe - derült ki a Levada Center, az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 25 százaléka nevezte meg Putyint annak a politikusnak, akiben a legjobban bízik, ami három százalékpontos csökkenés az áprilisi eredményhez képest. Ennél is nagyobb kontraszt, ha a 2017-es adatok hoz viszonyítunk - a Levada akkor tette fel először ezt az kérdés a felméréseiben. Putyin akkori mutatójának az idén májusi kevesebb mint fele.

Vlagyimir Putyin elfogadottságának lassú, de folyamatos lemorzsolódását tapasztaljuk függetlenül attól, milyen módszerrel végezzük a felmérést, illetve attól, hogyan fogalmazzuk meg a kérdést - értékelte az eredményt a Levada közleménye. Még rosszabb hír azonban Putyinnak, hogy 17 százalékról majdnem kétszeresére, 33 százalékra nőtt azok aránya, akik bizonytalanok abban, hogyan voksolnának az alkotmányos reformról szóló népszavazáson, amely lehetővé tenné, hogy Putyin 2036-ig Oroszország élén maradjon.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a megkérdezettek 16 százaléka általában nem bízik a politikusokban, akkor a Levada értékelése szerint az oroszok fele vagy nem bízik senkiben vagy nem tudja kiben is bízhatna egyáltalán.

Egy ettől független közvélemény-kutatásban azt találták, hogy az oroszok 28 százaléka kész tüntetni is azért, mert úgy érzi, hogy romlik az életszínvonala. Egy négy százalékponttal több a legutóbbi, februári felmérésben szereplő aránynál. Emellett egyben 2018 novembere óta a legmagasabb adat - akkor 30 százalék volt a tiltakozásra kész oroszok aránya, miután Vlagyimir Putyin aláírta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt.