Jagland látogatására egy nappal azután került sor, hogy az Európai Bizottság szerdai jelentésében közölte: Törökországban visszalépés tapasztalható a szólásszabadság és a jogállamiság területén. Az Európa Tanács főtitkára hétfőn aggodalmának adott hangot a Törökországból érkező panaszok számának robbanásszerű emelkedése miatt. Az utóbbi nagyjából két hét alatt 850 panasz futott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) az államcsínykísérlet nyomán indult eljárások áldozataitól. Jagland augusztus elején a vezető európai politikusok közül elsőként látogatott Törökországba az incidenst követően.

A főtitkár ezúttal Recep Tayyip Erdogan államfővel, Binali Yildirim miniszterelnökkel, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, Bekir Bozdag igazságügyi miniszterrel és Zühtü Aslannal, az Alkotmánybíróság elnökével találkozott. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Yildirim megköszönte Jaglandnak az Európa Tanács szolidaritását a puccskísérletet elszenvedett Törökország iránt. "Ebben a kritikus időszakban Törökország szeretné maga mellett tudni az Európa Tanácsot" - fogalmazott a kormányfő.

Július 15. után a török hatóságok a társadalom valamennyi szektorában tisztogatásokba kezdtek az összeesküvők és a puccsisták támogatói ellen. Az államcsínykísérlet óta 4369 katonát és civilt helyeztek előzetes letartóztatásba az ankarai főügyészség adatai alapján. További tízezreket őrizetbe vettek, és legalább 110 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából.