Egyre aggasztóbb a török helyzet

A július 15-i puccskísérlet óta másodszor látogatott Ankarába csütörtökön Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára, hogy kifejezze a hatalomátvételi incidens után bevezetett rendkívüli állapottal kapcsolatos európai aggodalmakat.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 20:49
Fotó: MTI/EPA

Jagland látogatására egy nappal azután került sor, hogy az Európai Bizottság szerdai jelentésében közölte: Törökországban visszalépés tapasztalható a szólásszabadság és a jogállamiság területén. Az Európa Tanács főtitkára hétfőn aggodalmának adott hangot a Törökországból érkező panaszok számának robbanásszerű emelkedése miatt. Az utóbbi nagyjából két hét alatt 850 panasz futott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) az államcsínykísérlet nyomán indult eljárások áldozataitól. Jagland augusztus elején a vezető európai politikusok közül elsőként látogatott Törökországba az incidenst követően.

A főtitkár ezúttal Recep Tayyip Erdogan államfővel, Binali Yildirim miniszterelnökkel, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, Bekir Bozdag igazságügyi miniszterrel és Zühtü Aslannal, az Alkotmánybíróság elnökével találkozott. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Yildirim megköszönte Jaglandnak az Európa Tanács szolidaritását a puccskísérletet elszenvedett Törökország iránt. "Ebben a kritikus időszakban Törökország szeretné maga mellett tudni az Európa Tanácsot" - fogalmazott a kormányfő.

Július 15. után a török hatóságok a társadalom valamennyi szektorában tisztogatásokba kezdtek az összeesküvők és a puccsisták támogatói ellen. Az államcsínykísérlet óta 4369 katonát és civilt helyeztek előzetes letartóztatásba az ankarai főügyészség adatai alapján. További tízezreket őrizetbe vettek, és legalább 110 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2016.11.11 06:33

Maradván a cikk témájánál, azért nehezen hihető az, hogy amikor minimum ezrek, talán tízezrek vesznek részt egy puccskísérlet előkészítésében és végrehajtásában, akkor a szervezkedésről a török titkosszolgálatok ne szerezzenek tudomást. Ez nem egy terrorcselekmény, amiben 3-4 fő vesz részt és nagyon jól titkolható az előkészítés.
Aki elgondolkodik egy kicsit arról, hogy végül kinek és milyen haszna lett a puccs bukásából, annak beindulhat a fantáziája. Biztos, hogy az ellenzék szervezte? Ha igen, akkor biztos, hogy a titkosszolgálatok nem tudtak róla? Ha tudták, akkor miért nem előzték meg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2016.11.10 22:33

Már látom lelki szemeim előtt, szerintem ez lesz 2018 után az újabb 2/3-os fidesz-kdnp győzelem után Magyarországon is.

Szerintem az új parlament felállása után előveszik a fiókból az idén januári terror ellenes csomagot, ami "30 évig nem nyílvános" de mégis kikerült januárban. Szépen megszavazzák, másnap bevezetik a terrorveszélyhelyzetet.

Jelen körülmények alapján úgy gondolom, hogy előveszik a Kubatov listájukat, és minden olyan személyt, aki évekre, akár évtizedre visszamenőleg 2 piros vonallal szerepel (=nem a barátunk).Az ellen az új tervezet szerinti 78/A 8. pontja szerint járnak el, mivel az "ország biztonságát veszélyeztető személy"nek nyilvánítják. Így valószínűleg zárolják (=ellopják a teljes Magyarországon fellelhető vagyonát, hogy ezt osztogassák majd szét a fideszes haveroknak), korlátozzák ezen természetes személyek vagyonát, tulajdonjogát. Aztán vagy börtönbe zárják, vagy kényszer-közmunkatáborba internálják valamelyik fideszes földesúr birtokára ez már részletkérdés.

Annyi előny lesz, hogy a választás és az új parlament megalakulása között lesz pár hónap, tehát lesz némi idő politikai menedékjogot kérni a veszélyeztetett magyar állampolgároknak valamelyik Uniós országban. 2010-ben még nem érett meg a rendszer a totális neohorthysta diktatúrára, de az utóbbi 6 év puha diktatúrája után már simán. A jobbikon és az lmp-n kívül szerintem az összes párt önként feloszlatja majd magát, és vagy száműzetésbe, vagy illegalitásba vonul.
Beválik Kádár János 1985ös jóslata,
https://www.youtube.com/watch?v=1Ur7nNxBfWs

"magyarországon történelmileg úgy alakult, hogy egypártrendszer van, és az is marad" / csak más ideológia / neohorthyzmus/ mentén.Egy kb. két évtizedre az ország kipróbálta a többpártrendszert, meg a demokráciát, de ez 2018ban szerintem véget ér, és végérvényesen visszasüllyedünk a totális diktatúra süllyesztőjébe.

Úgyhogy érdemes figyelni a mai Törökországot, mert akár a holnap Magyarországát is láthatjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html