Egyre bizakodóbbak a csehek

Felfelé módosította idei gazdasági prognózisát a cseh pénzügyminisztérium. Míg az első negyedév végén a pénzügyi tárca 2,6 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idénre Csehországban, addig a kedden kiadott új prognózisában már 3,1 százalékosat – derült ki a tárca keddi közleményéből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 1. kedd, 12:14
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Tavaly éves összehasonlításban 2,6 százalékkal erősödött a cseh gazdaság. Jövőre 2,9 százalékos GDP növekedésre számít a pénzügyi tárca. Ez a mutató korábban 2,5 százalék volt.

A tárca szerint a felfelé módosítást az indokolja, hogy a cseh gazdaság jelenleg a korábban vártnál jobban teljesít és a nemzetközi gazdasági körülmények is kedvezőek a számára - írja az MTI.

Egy hete a cseh bankszövetség módosította 3,2 százalékra az idei gazdasági prognózisát. E prognózis szerint a gyorsabb gazdasági növekedés legfőbb motorját a háztartások erősödő fogyasztása és a növekvő cseh kivitel adja. (Kiábrándító bizonyítványt kapott Magyarország - Itt az új jelentés.)

A tárca az idénre 2,2 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalékos éves szintű inflációt jósol. A munkanélküliséget az idei év végére 3,2 százalékra, míg jövőre 2,8 százalékra várja a tárca. Az Európai Unióban jelenleg is Csehországban van a legalacsonyabb munkanélküliség.

A pénzügyminisztérium prognózisa összhangban van a banki, illetve a gazdasági szféra hasonló előrejelzéseivel - mutatott rá Pavel Sobísek, az UniCredit Bank fő gazdasági elemzője.

A cseh jegybank a legutóbbi, májusi prognózisában az idén 2,9 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizált Csehországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK