Egyre biztosabb: az IMF megint megmenti a görögöket (bővített)

Az IMF várhatóan kifizeti Görögország következő hitelrészletét, annak érdekében, hogy az egyelőre döntésképtelen Európai Uniónak időt nyerjen a bajban lévő ország következő pénzügyi mentőcsomagjának kidolgozásához - írja a Reuters egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Németország szeptemberre tolná ki a második görög mentőcsomagról szóló megegyezés határidejét.
NAPI, 2011. június 16. csütörtök, 12:18
Fotó: Napi.hu

A helyzet egyértelmű: ha a Európától erős elszántság mutatkozik az iránt, hogy bármint megtegyen Görögország támogatása érdekében, akkor az IMF átutalja a következő részletet. Márpedig lesz ilyen elköteleződés - mondta a senior eurózónás tisztviselő a hírügynökségnek.

Az IMF a következő hitelrészlet kifizetését további európai garanciákhoz kötötte korábban.

Párizsban Zhu Min, az IMF ügyvezetőjének tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy a Valutaalap aggodalommal figyeli a legutóbbi görög politikai fejleményeket, de készen áll arra, hogy segítsen, ha a kormány támogatást nyerne a további megszorításokhoz.

A Reuters azonban emlékeztet, hogy e hét elején az eurózónás pénzügyminiszterek nem tudtak megegyezni arról, hogy miként vonjanak be magánbefektetőket a második görög mentőcsomag fianaszírozásába. EU döntéshozók szerint a következő héten megrendezésre kerülő csúcstalálkozón nem valószínű a megegyezés, így az július közepére vagy még későbbre csúszhat.

A Reutersnek azonban egy másik IMF-es forrás azt mondta, hogy a Valutaalap Görögország következő részletét már akár a jövő héten utalhatja.

Németország viszont azt szeretné, ha szeptemberre tolnák ki a második görög mentőcsomagról szóló megegyezés határidejét, ami egyértelműen jelzi, hogy az uniós vezetőknek gondot okoz a közös nevezőre jutás - írja a Reuters uniós és banki forrásokra hivatkozva.

A hírügynökségnek uniós források azt mondták, a halasztást Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble preferálná.

A Reutersnek nyilatkozó egyik forrás szerint, mivel a döntéshozók nem tudják mit tegyenek, időt akarnak nyerni. Berlin terveit egyébként - szokás szerint - Hollandia, Finnország és Szlovákia támogatná - tette hozzá az informátor.

A szeptemberi határidőről a hírügynökség egy magas rangú német banki tisztviselőtől hallott. Eddig az időpontig azonban vélhetően azokkal a hitelminősítő cégekkel is meg próbálnának egyezkedni, amelyek korábban kijelentették, hogy a magánbefektetők látszólagos önkéntes részvételét a mentőakcióban még így is részleges csődnek tekintenék.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK