Egyre csúnyább az amerikai-orosz kapcsolat

Az Egyesült Államokban portál indult szerdán az orosz, vagy orosz támogatást élvező propaganda és Twitteres dezinformáció figyelésére.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 3. csütörtök, 07:42
Fotó: Napi.hu

A Hamilton68 című portált olyan kutatók hívták életre, akik a Szövetség a Demokrácia Megóvásáért nevű civil szervezettel együttműködve azon dolgoznak, hogy elhárítsák, de legalábbis kiegyensúlyozzák azokat a híreket, elemzéseket, amelyeket orosz, vagy oroszok támogatta propagandaként érzékelnek - írja az MTI.

A Szövetség a Demokrácia Megóvásáért szervezetet egy hónappal ezelőtt, kétpárti összefogással épen az orosz propaganda kiegyensúlyozására hozták létre, a German Marshall Fund, (Németországi Marshall-alap) jelentős anyagi támogatásával. Az alap a hírportál működtetésének költségeit is támogatja. A Hamilton68 angol nyelvű internetes oldalakat is figyel, de elsősorban az angol nyelvű Twitter-bejegyzésekre összpontosít.

A honlap megindítása előtt a kutatók mintegy 600 olyan Twitter-fiókot azonosítottak, amelyen megítélésük szerint orosz propaganda terjed. Figyelemmel kísérik a szerintük nyíltan orosz propagandát sugárzó RT és Szputnyik hírportáljait és azokat a Twitter-felhasználókat, akik orosz kormányzati híreket osztanak meg. J.M. Berger, a Szövetség a Demokrácia Megóvásáért szervezet munkatársa, a Marshall-alap ösztöndíjas kutatója az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában leszögezte: "azért nem mindenki van a Kreml fizetési listáján, aki ilyen tartalmakat oszt meg". (Megint erős állításokat tett Donald Trump ügyvédje.)

A kutatók most tanulmányozzák annak módjait is, hogy hogyan tudnának hasonló elemzéseket készíteni más platformokról, mint például a Facebook, a Reddit, vagy a YouTube. Berger szerint ez nehezebb ügy, mert ezeken a platformokon kevesebb adat érhető el.

A Twitter ugyan nem kommentálta a kezdeményezést, de közölte, hogy ő maga nem vesz részt a projektben. A portál neve egyébként Alexander Hamiltonra, az Egyesült Államok alapító atyáinak egyikére utal, aki 1788-ban A Föderalista címmel egy sor értekezést publikált az amerikai alkotmány védelmében, s 68. esszéjében éppen arról írt, hogy az amerikai választásokat meg kell óvni a külföldi beavatkozástól.

HOZZÁSZÓLÁSOK