Régi szabálya a klímaváltozással kapcsolatos jóslatoknak, hogy a globális felmelegedéssel párhuzamosan több esőre számíthatunk - kezdi egy ezzel kapcsolatos, váratlan eredményeket hozó kutatás ismertetését a Bloomberg.

Az alapképlet egyszerű: a melegebb víz jobban párolog és a melegebb levegő több párát képes elnyelni.

Emiatt amikor jön az eső vagy hó, az nagyobb lesz, mint ha hidegebb levegőből kevesebb pára csapódna ki. A klímatudósok eddig azt a mantrát ismételgették, hogy az emberi tevékenység eredményeként emelkedő globális átlaghőmérséklet miatt azok a régiók fognak több esőt kapni, amelyek amúgy is csapadékosak. A száraz helyek szárazabbak lesznek.

Nem igaz

Kétséget ébreszt azonban e jóslattal kapcsolatban, hogy globális előrejelzésről van szó, és a föld nagy részét óceánok borítják. Emiatt a tudósok egy ideje azon lamentálnak, hogy ez a várakozás vajon a szárazföldek átlagára is igaz lehet-e vagy sem. Ausztrál és egyesült államokbeli tudósok most arra a következtetésre jutottak, hogy talán nem.

Közös kutatásuk szerint bár a lehullott eső és hó átlagos mennyisége visszafogottan nő, az esőzések és a havazások intenzitása erősödik. Vizsgálatukban az 1951 óta rendelkezésre álló időjárási statisztikákat elemezték, amiből kiderült, hogy évtizedről évtizedre egy-két százalékkal erősödött ezek hevessége.

Át kell építeni

És a viharok, felhőszakadások nem csupán az egyénként esős térségeket sújtották, hanem az általában szárazakat is. Más szóval az égi áldás nagyobb lehet függetlenül attól, mihez szoktak hozzá az emberek egy-egy régióban. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a változások érinthetnek minden olyan építményt, amelynek feladata, hogy fedelet nyújtson az embereknek az eső és a hó ellen.

Azokon a vidékeken, amelyeken eleve úgy építik az építményeiket az emberek, hogy azok ellenálljanak a sok esőnek, kisebb a gond. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a száraz időhöz szokott térségekben elővigyázatossági lépéseket kell tenni az egyre intenzívebbé váló csapadék kivédése érdekében. Az eső intenzitásának kicsi erősödése is nagy károkat okozhat - figyelmeztetnek.