Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre mélyebbnek látszik a szakadék Nagy-Britannia és az EU maradék 27 tagállama között. Theresa May brit miniszterelnök ugyan részt vett az uniós tagállamok vezetőinek csúcsértekezletén, ám az udvarias formaságokat leszámítva nem bántak vele kesztyűs kézzel kollégái - derült ki a Bloomberg háttér-összefoglalójából.

May kijelentette, hogy országa teljes mértékben részt akar venni az EU dolgainak intésében, amíg a kilépés formálisan le nem zárul. Azt követően erős és megbízható partnere kíván lenni az EU-nak. Donald Tusk az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azonban tudomására hozta, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű.

Zárt ajtók mögött

Tusk egy zárt ajtók mögött tartott kétoldalú találkozón tájékoztatta a brit kormányfőt, hogy a 27 tagország vezetői továbbra is folytatni fogják találkozóikat a szigetország vezetőjének jelenléte nélkül. May ugyan tiltakozott ez ellen, ám az ügyhöz közel álló források szerint ez nem talált meghallgatásra.

Nem a mi döntésünk, nem a mi választásunk, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból - mondta később sajtótájékoztatóján Tusk. Az európai politikus valójában annak örülne, ha az EU a következő évtizedekben is 28 tagú maradna. Más európai vezetők nem vesztegették az időd az udvariaskodásra.

Morgolódó vezetők

Az európai jobbközép politikai tábor, az Európai Néppárt (EPP) politikusai, Angela Merkel német kancellár szövetségesei a csúcsot megelőző találkozóin azt hangsúlyozták, hogy a szigetországnak meg kell fizetnie a kilépés árát.

A brit függetlenségből fakadó előnyök nem lehetnek az EU hátrányai, az unió érdekeit is figyelembe kell venni a váláskor - hangsúlyozta Merkel ezeken a megbeszéléseken. Ez azt jelenti, hogy rögös útra lépnek a felek.

Az EPP korábban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy London a csúcstalálkozó előtt szervezett kétoldalú találkozókon igyekezett megosztani az európai államokat - derült ki egy további neve elhallgatását kérő informátor szavaiból.

A kemény azt jelenti kemény

May kemény felütéssel kezdte. Útban a csúcsra újságíróknak azt monda, hogy világos üzenettel érkezik: az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ezzel az üzenettel tudatta kollégáival, hogy nem keres közeli kapcsolatot a szigetország és az unió között a Brexit után - fordította le szavait egy brit tisztviselő.

A határozott kijelentés megerősíti azt a feltételezést, hogy kormánya világos szakítást akar, akár az egységes piactól is. Ugyanakkor ezzel azonnal kiváltotta a hasonló ellenreakciókat. Francois Hollande francia államfő szintén határozottnak mutatkozott: Madame May kemény Brexitet akar, ami azt jelenti, hogy kemény tárgyalások lesznek.

Nincs jópofizás

A csúcson részt vevő vezetők kerülték a privát találkozásokat Mayjel, miután a miniszterelnök asszony elővezette rövid prezentációját az értekezleten csütörtök éjjel.

Tusk beszámolója szerint ezzel akarták kizárni még a látszatát is annak, hogy a Brexit-tárgyalások formális elindulása előtt bármilyen egyeztetés zajlana a felek között. May legkésőbb 2017. március végéig akarja benyújtani kormánya ezzel kapcsolatos kérvényét.

Egy nagyon egyszerű alapról kell elindulnia a válási tárgyalásoknak: az EU-val köthető legjobb megállapodás az európai uniós tagság - szögezte le Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a csúcstalálkozón.