Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az ottani orosz erők folyamatos zaklatásai miatt kénytelenek voltunk kiüríteni konzulátusunkat az ukrajnai Krímben" - írta Radoslaw Sikorski külügyminiszter egy Twitter-üzenetben.

A varsói külügyminisztérium ezzel párhuzamosan arra szólította fel a lengyel állampolgárokat, hogy hagyják el a Krím félszigetet és ne utazzanak Ukrajna keleti régióiba.

A krími lengyel konzulátus Szevasztopol városában van, ahol az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja is található. A városban az éjszaka folyamán orosz fegyveresek megpróbáltak elfoglalni egy légvédelmi laktanyát. A fegyveresek teherautóval áttörték a laktanya kapuját, majd behatoltak a létesítmény területére, de még az éjjel visszavonultak, miután nem sikerült hatalmukba keríteni az alakulat parancsnoki irányító központját.

Egy másik incidens során orosz fegyveresek ellenőrzésük alá vonták a határőrség egy állását a Krím félsziget keleti csücskében fekvő Scsolkine közelében, és az ott szolgáló ukránokat családjukkal együtt az éj közepén elzavarták. Az ukrán határőrség közleménye szerint "agresszív orosz katonák megrohamozták" a scsolkinei egységet, egy ellenállást tanúsító tisztet megvertek, lefoglalták a határőrök fegyvereit és a tisztek mobiltelefonjait, majd arra utasították a határőröket és családjaikat, hogy pakoljanak össze és hagyják el lakásaikat.

Habár tűzharc továbbra sem alakult ki a félszigeten, beszámolók szerint egyre feszültebb a helyzet Krímben.

"Nehéz helyzetben vagyunk, és a hangulat egyre ellenségesebb. Az oroszok megfenyegetnek minket, amikor élelmiszer-utánpótlásért megyünk, és ránk fogják a fegyvereiket" - mondta Vadim Filipenko, a novozernojei ukrán haditengerészeti támaszpont parancsnokhelyettese. A bázist szombaton mintegy száz orosz katona "őrizte", és az orosz flotta a kikötő kijáratát is elállta, hogy az ukrán hadihajók ne tudjanak kijutni onnan.

Moszkva tagadja, hogy a Krím félszigetet ellenőrzésük alá vonó, jelzés nélküli egyenruhákat viselő fegyveresek az orosz hadsereghez tartoznának. Ugyanakkor az illetők orosz rendszámú katonai járműveken közlekednek, az orosz hadseregben rendszeresített egyenruhát és fegyvereket viselnek, és az ukrán csapatoknak orosz katonákként azonosítják magukat.

"(A katonai jelenlét miatt) olyan, mintha egy állatkertben élnénk. Mindenki tisztában van vele, hogy ez megszállás" - mondta egy orosz ajkú krími lakos a Reuters hírügynökségnek.