Az összesített európai bizalmi indexadatok minden eddiginél rosszabb hangulatot tükröznek. Az üzleti döntéshozók és a fogyasztók jövőbeli kilátásait mérő mutató a januári korrigált 67,2 pontról 65,4 pontra esett vissza februárban. Az adatközlés 1985-ös kezdete óta nem volt ilyen mélyen az index. Az elemzők visszapattanást vártak, előrejelzésükben 68,5 pontra becsülték az index állását.

Az összesített adatokban érzékelhető visszaesést egyedül a kiskereskedelmi index 20 pontos emelkedése tudta mérsékelni. A kereskedelmi mutató mínusz 1 pontról 19 pontra emelkedett februárban.


A fogyasztói bizalmi index a januári mínusz 31 pontról további 2 ponttal esett vissza, míg az gyáripari kilátások alakulását jelző részindex mínusz 33 pontról mínusz 36 pontra csökkent. A szolgáltatóipari részindex mindössze egy ponttal csökkent mínusz 23 pontra. Az építőipari bizalmi részindex esése 2 pontos volt, így a mutató mínusz 32 ponton állt februárban.


A fogyasztói és az üzleti bizalom annak ellenére csökkent februárban, hogy az európai kormányok több milliárd eurós gazdaságösztönző csomagok összeállítását jelentették be a közelmúltban. A gazdaság további fékeződését jelző adatsor lépéskényszert teremthet az ECB háza táján is, a testület a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint további kamatcsökkenést jelenthet be, közelebb kerülve ezzel a Fed zéró kamatpolitikájához. A legújabb kamatprognózisok szerint akár 50 bázisponttal 1,5 százalékra is csökkenhet a kamat.