Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház jelezte, hogy elkezdett vizsgálni néhány olyan új lehetőséget, amelyek segítségével akkor is elkerülhetik az USA fizetésképtelenné válását, ha a demokrata kormány és a republikánus ellenzék nem tudna megegyezni az államadósság 14,3 ezer milliárd dolláros korlátjának megemeléséről - jelentette a Financial Times (FT). Az államcsőd időzített bombája egyre idegesítőbben ketyeg - a Moody's után tegnap az S&P hitelminősítő is bejelentette, hogy a leminősítés lehetőségével figyelőlistára vette az amerikai adósságokra adott AAA besorolását. A költségvetési megszorításokról folyó tárgyalásokon kialakult patthelyzet miatt egy a kettőhöz az esélye annak, hogy 90 napon belül rontjuk az USA hosszú távú adósságaira adott osztályzatunkat - indokolta döntését az S&P.

Hasonlóan az elmúlt napokhoz a tegnapi tárgyalásokon sem sikerült érdemi előrehaladást elérni, ha csak azt nem tekintjük ennek, hogy a vita légköre ellenségesből barátságosra váltott. A héten először ma nem tartanak további egyeztetést, Barack Obama sajtótájékoztatón ismétli el álláspontját, miszerint eljött az ideje, hogy megegyezésre jussanak. Az elnök álláspontja szerint a kormány ajánlatában szereplő kiadáscsökkentések segíthetnek stabilizálni az államkötvénypiacot, miközben a közepes keresetűek adókedvezményének meghosszabbítása gazdaságösztönzőként működhet. A Fehér Ház emellett meghosszabbítaná a munkanélküli-segély folyósításának időtartamát.

Az Obama-adminisztráció összesen 1500 ezer milliárd dollár kiadáscsökkentést ajánl a következő tíz évre, amelyet a büdzsé tetszés szerint elkölthető részéből faragnának le. Ezt az eddigi tárgyalások eredményeként további 200 milliárddal egészíthetnék ki. Ebben a felek lényegében meg is egyeztek, a bibi ott van, hogy a demokrata kongresszusi képviselők leszögezték: addig nem mennek bele a népszerű állami segélyprogramok - köztük az idősek egészségügyi ellátását támogató Medicare - megkurtításába, amíg ez nem párosul a jómódú amerikaiak és a vállalatok adójának emelésével. A republikánusok azonban - az FT jelzőjével élve - rendíthetetlenül kitartanak a jövedelmeket terhelő bármely adók növelésének elutasítása mellett.

A Quinnipiac University friss közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a közhangulat inkább Obamának kedvez. A válaszadók 56 százaléka ugyan nem elégedett azzal, ahogyan az elnök a gazdaságot irányítja, de többen vélik úgy, hogy e téren jobb teljesítményt nyújt, mint a kongresszusban többségben lévő republikánusok. Az arány 45-38 Obama javára. A felmérésé tanúsága szerint a lakosság 48 százaléka a republikánusokat hibáztatná, ha az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalások kudarcba fulladnának, és jelentős többség, a megkérdezettek 67 százaléka véli úgy, hogy a megállapodásnak része kell legyen a gazdagok és a vállalatok adójának emelése.

A vitába beleszólt az amerikai adósságok legnagyobb birtokosa, Kína is. A külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint Peking bízik abban, az amerikai kormány felelős intézkedéseket hoz a befektetők érdekeinek védelmében. Kína hosszú idő óta ezzel a diplomáciai fordulattal jelzi aggodalmát amiatt, hogy az USA fizetésképtelenné válása esetén elvesztené devizatartalékai értékének jelentős részét.