Egyre inkább hajlandóak költözni a munka érdekében a csehek

Egyre inkább hajlandóak költözni a munka érdekében a csehek - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.
MTI-Eco, 2014. március 5. szerda, 20:37
Fotó: Napi.hu

A STEM/MARK közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint az aktív cseh lakosság 45 százaléka lenne hajlandó elköltözni állandó lakhelyéről, hogy dolgozhasson. A leginkább - 62 százalék - a karrierjük elején álló fiatalok hajlandóak elhagyni eddigi lakhelyüket. Magasabb korral ez a hajlandóság jelentősen csökken. Az 50 éven felüliek körében már csak 25 százaléka lenne hajlandó a költözésre.

A megkérdezettek 20 százaléka csak Csehországon belül lenne hajlandó szükség esetén a költözésre, míg a megkérdezettek 25 százaléka költözne külföldre gond nélkül. Ők inkább a fiatalabb generációk képviselői. Közülük minden harmadik Európában szeretne maradni, míg kétharmad a világ más részeire is elmenne.

A STEM/MARK intézet kommentárjában megjegyzi: a felmérés eredményét, az emberek szóbeli nyilatkozatait az eddigi gyakorlat nem igen igazolja. Az utóbbi tíz év alatt a hozzáférhető adatok szerint mindössze a csehek 16 százaléka költözött el munka miatt állandó lakhelyéről. Szakértők szerint valószínűsíthető az is, hogy a mai, nagyobb mozgékonyságra való hajlandóság a nemzetközi gazdasági válság következménye is.

Az állandó lakhely elhagyása elleni leggyakoribb indokok, hogy megszakadnak az eddigi környezettel, a szűkebb családi és rokoni háttérrel való rendszeres kapcsolatok, a gyerekeknek iskolaváltásra van szükségük, illetve külföldre költözés esetén az idegen nyelv ismeretének hiánya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2014.03.06 07:56

Lassan azért változik a hozzáállás. Fontos, hogy egész életen át rugalmas emberek maradjunk, csak így tudunk versenyképesek maradni.
Néha vállalni kell az átmeneti kényelmetlenséget a munka, karrier érdekében.Megéri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html