Egyre jobb nőnek lenni

Lassan ugyan, de csökkent a nemek közötti szakadék - derül ki a KSH és az ILO nőnapi jelentéseiből.
NAPI, 2010. március 8. hétfő, 13:05
Fotó:

A világ nemi egyenlőtlenségei lassan, de összességében mérséklődnek - derül ki Gazdasági Világfórum 2009-es jelentéséből. A tanulmányban a szakértők a gazdasági lehetőségeket (munkavállalás, jövedelmi különbségek), a felsőoktatásban való részvételt, a politikai döntéshozatalhoz való hozzáférést és az egészségi állapot különbségeit veti egybe immár negyedik éve. A 115 országot tartalmazó rangsort Izland vezeti, Jemen az utolsó, Magyarország pedig a 65.

Az adatokból az is kiderül, hogy bár a férfiak társadalmi-gazdasági helyzete jóval kedvezőbb mint a nőké, életesélyeik a nőkéhez képest gyengébbek. A nők átlagosan 6-8 évvel élnek tovább mint a férfiak: 35 országban 80 évnél magasabb kort élnek meg, igaz, Afrikában csak 54 éve. Magyarországon a születéskor várható élettartam nők esetén 78 év, szemben a férfiak 70 évével, ebből is egészségben várható élettartam 58, szemben az erősebb nem 55 évével.

Közelebbi környezetünkben, az unióban a 15-64 éves férfiak 73 százalékának és a nők 59 százalékának van jövedelemszerző foglalkozása. Magyarországon ez az arány mindkét nem esetében elmarad az uniós átlagtól, de a férfiak lemaradása számottevőbb. A KSH adataiból kiderül, hogy jelenleg a nők 49,9 százaléka foglalkoztatott, szemben a férfiak 61,1 százalékával, a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, szemben a férfiak 10,3 százalékával.

A nettó havi átlagkereslet nők esetén 115 119 forint, szemben a férfiak 128 618 forintos keresetével. A nemek eltérő munkaerő-piaci esélyeit jelzik a nemek közötti jövedelmi különbségek. Bár a nők nagyobb arányban töltenek be szellemi munkakört, mint a férfiak - jellemzően tömegesen alacsonyabb presztízsű és/vagy bérezésű, szerényebb előmenetelű helyeken dolgoznak, mint a férfiak.

Ugyanezt a konklúziót vonta le a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is legfrissebb felmérésében. A szervezet az elmúlt 20 év eseményeinek jelentőségét hangsúlyozza, mondván 1980 és 2008 közt 50,2-ről 51,7 százalékra nőtt a dolgozó nők aránya a világban, míg a férfiaké 82-ről 77,7 százalékra csökkent. A nemek közti különbség (gender gap) tehát 32-ről 26 százalékra mérséklődött.

A folyamat a világ minden régiójában pozitív irányba mozdult el, kivéve Közép- és Dél-Kelet-Európát, a FÁK országait és Kelet-Ázsiát. Kiemelkedően teljesített a latin-amerikai és a karibi térség a jelentés szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK