A svájci kormány ma rendkívüli ülést tart az amerikai betétesek adóelkerülési botránya miatt, miután a tárgyalások megragadtak - írja a Reuters. Svájc és az Egyesült Államok közti peren kívüli megbeszélések pénteken akadtak meg, a folytatásra augusztus 12-ig sort kerítenek.

Az eredetileg július 13-ára kitűzött bírósági tárgyalást augusztus 17-re napolták el, de elképzelhető, hogy a felek még későbbi időpontra tolják ki a tárgyalást - a legközelebbi szóba jöhető időpont szeptember 21-e. Az eset nagy vihart kavart az offshore banki szolgáltatások miatt, miután a UBS megtagadta a tájékoztatást az amerikai kormánynak az ügyfelek adatairól.

A két ország kormánya korábban úgy nyilatkozott, hogy az elvi megállapodás már megszületett köztük. Ennek értelmében az 52 ezer amerikai ügyfél közül néhány adatát a bank nyilvánosságra hozza. Állítólag a tárgyalások azért szakadtak meg, mert a felek nem tudtak megegyezni azokról a jogi részletekről, amelyek lehetővé tennék az adatok nyilvánosságra hozatalát, anélkül, hogy eközben ne szegjék meg a svájci banktitokról szóló szabályozást.