Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az augusztus 27-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma kétezerrel, 263 ezerre nőtt, továbbra is rekordalacsony szint közelében mozog. Elemzők négyezres emelkedésre számítottak.

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már a 78. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 263 ezerre esett vissza.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 14 ezerrel, 2 millió 159 ezerre nőtt az augusztus 20-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 4500-zal 2 millió 155 ezer 159 ezer 750-re emelkedett.

A munkanélkülisegély-kérelmek száma 2009 ősze óta csökken, és idén áprilisban négy évtizedes mélypontot ütött meg. A kérelmek alacsony száma általában arra utal, hogy több új munkahelyet teremtettek.

A munkaügyi minisztérium pénteken hozza nyilvánosságra a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait augusztusról. Elemzők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma 178 ezerrel nőtt augusztusban a júliusi 217 ezres emelkedés után, a munkanélküliségi ráta pedig 4,8 százalékra csökkenhet az előző havi 4,9 százalékról.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága szeptemberi kamatdöntő ülésén alaposan megvizsgálja a foglalkoztatottsági jelentéseket is, az alacsony munkanélküliségi ráta és a bérek folyamatos emelkedése a kamatemelés melletti érveket erősíti.