Az előző évhez viszonyítva azonban a visszaesés mindössze 0,7 százalék.

A statisztika szerint a legnagyobb fizetéseket a légiiparban kapják, az itt dolgozók augusztusban átlagosan 3330 lejt vihettek haza.

Ezzel szemben a szállodákban és egyéb vendéglátóhelyen dolgozók mindössze 787 lejt kerestek.

Az év nyolcadik hónapjában a bruttó átlagbér 1846 lej volt a szomszédos országban, ami szintén 1,2 százalékos zsugorodást takar.

A legjelentősebb bércsökkenésről a dohányipari dolgozók számolhattak be, a nettó átlagkeresetük több mint hét százalékkal zsugorodott augusztusban.

A textiliparban, feldolgozóiparban, a bányászatban négy és öt százalék volt a bércsökkenés, míg az energiaszolgáltatók alkalmazottainak és a pénzügyi szolgáltatásokat közvetítők fizetése 3-4 százalékkal csökkent.

Mint ismeretes a román kormány megszorító intézkedéseinek következményeként a közalkalmazotti bérek július elsejétől 25 százalékkal csökkentek, ennek ellenére augusztusban az állami foglalkoztatottak jelentős része további bércsökkenésről számolhat be.

A tanügyben dolgozók fizetése júliushoz képest további 6,2 százalékkal csökkent, az egészségügyi és a szociális munkások bére 0,5  százalékkal lett kevesebb.

Ezzel szemben a köztisztviselők bére 1,2 százalékkal nőtt, az INS szerint elsősorban az üdülési hozzájárulások miatt.

Júniushoz képest a bérek visszaesésének mértéke a tanügyben meghaladja a 25 százalékot, az egészségügyben a fizetéscsökkenés 20 százalék.

Ezzel szemben az államigazgatásban foglalkoztatottak bércsökkenése alig 14 százalék.