Az észak-amerikai nyersolajszabvány júliusi határidős jegyzése 60 centtel, hajszál híján 107 dollár/hordóra drágult, miután a szunnita lázadók szerdán hajnalban aknavetőkkel és gépfegyverekkel megtámadták Irak legnagyobb olajfinomítóját - jelentette a USA Today. A Bagdadtól 210 kilométerben lévő létesítmény felett fekete füst gomolyog, miután kigyulladt egy tartalékalkatrészeket tartalmazó raktár. A külföldi személyzetet már kedden evakuálták.

Harcok dúlnak az ország nyugati részén lévő Ramadi városában is - derül ki a BBC tudósításából. Nouri al-Maliki miniszterelnök szunnita és kurd vezetők jelenlétében a nemzeti egység fenntartására szólított fel, aminek várhatóan nem sok hatása lesz ugyanis Maliki nyíltan támogatja, hogy felfegyverezzék az ISIL nevű szélsőséges szunnita szervezetekkel szemben szerveződő síita milíciát.

Polgárháború

A mérsékelt szunniták, akik szembe fordultak az ugyanehhez a muzulmán irányzathoz tartozó al-Kaidával - lehetővé téve az amerikai hadseregnek, hogy viszonylagos békét hátra hagyva elhagyja Irakot - aggódnak az ISIL előretörése miatt. Ha a hadsereg mellett megjelennek a síita milíciák, amelyek célba vehetik a szunnita lakosságot, akkor az emberek az ISIL mellé állhatnak, mivel úgy gondolhatják, hogy csak az képes megvédeni őket - írja John Simpson, a BBC bagdadi tudósítója. A végeredmény totális vallásháború kirobbanása lehet.

Az iraki főváros síiták lakta részein, amelyekben egymást érik a szunnita terrortámadások, már elkezdtek élelmiszert felhalmozni azok, akiknek van spórolt pénzük. Ennek eredményeként drámaian nőnek az árak a piacokon. Eközben a másik oldalon az ISIL mellé állnak a néhai diktátor Szaddám Huszein hadseregének volt tisztjei és a szunnita törzsek frusztrált harcosai.

Az Egyesült Államok egyelőre nem kívánja légi csapással segíteni az iraki kormányerőket. Egyrészt nem tudják pontosan kijelölni a célokat, másrészt még bíznak abban, hogy Bagdad képes lesz ellencsapást szervezni saját erejéből. Az USA egyelőre hírszerzési-felderítési információkkal segíti az iraki központi hatalmat.