Egyre nagyobb a baj - már nem jutnak valutához a bankok Görögországban

Miközben a görög kormány kitartóan keménykedik az országot hitelező eurótagállamokkal és az IMF-fel, az ország bankjai alig-alig kapnak hitelt a külföldi pénzintézetektől. Egyre nagyobb nehézségek árán jutnak hozzá a valutaátváltásokhoz szükséges devizához.
Napi.hu, 2015. május 7. csütörtök, 17:59
Fotó: MTI/EPA

Sajátos módon értelmezte az alku fogalmát csütörtöki sajtótájékoztatóján az athéni kormány szóvivője - derült ki a Reuters tudósításából. Miközben főnökei ragaszkodnak azokhoz a vörös vonalakhoz, amelyeket semmiképpen sem óhajtanak átlépni, elvárják európai partnereiktől és a Nemzetközi Valutaalaptól, hogy tegyenek engedményeket. Így juthatnának egyezségre egymással - véli a szóvivő. A görög vezetés a nagyobbik kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza két választási ígéretéhez ragaszkodik.

Az egyik, hogy nem írnak alá olyan megállapodást, amely - a munkaerőpiac reformja címén - tovább könnyítené a munkavállalók elbocsátását a magánszektorban. A másik, hogy nem csökkenhetnek tovább a nyugdíjak. A nemzetközi hitelezők nem várhatják el, hogy a kormány mindent feladjon egy megállapodás kedvéért - fogalmazott Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő. Amikor valakik tárgyalnak egymással, kölcsönös engedményekre van szükség. Mi nem lépünk hátrább a vörös vonalainkon túlra, hiszen a nyugdíja, ugye, nem csökkenhetnek.

Engedjenek és engedjék el!

A hitelezők éppen az e két ügyben kialakult holtpont miatt kizárták, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) hétfői tanácskozásán megállapodhatnak Athénnel Görögország finanszírozásáról. A kormány ettől függetlenül abban bízik, hogy az eurócsoport megérti a görög álláspontot, amelynek nyomán az Európai Központi Bank (ECB) könnyíthet az országnak nyújtott euróhitelek szabályain, amivel enyhülnének a költségvetés fizetési gondjai. Kicsit kétségessé teszi e remény teljesülését, hogy már az ECB e hét szerdai ülésétől is ezt várták - hiába.

További érdekes elképzelés görög részről, hogy - mint a szóvivő jelezte - semmilyen reformtörvényt nem terjesztenek a parlament elé addig, amíg nem kötik meg a megállapodást a hitelezőkkel. Nagy kérdés persze, hogy ez esetben a donorok, végül is, mihez is adnák az aláírásukat? Mi lenne a szerződésben? A kormány ígéreteinek gyűjteménye?

Szakellaridisz kérdésre válaszolva kijelentette, hogy van pénzük az IMF-nek járó, több mint 700 millió eurós, május 12-én esedékes hitelrészletre. Tett egy megjegyzést az államadósság elengedésével kapcsolatban is. Athén álláspontja szerint a tartozások csökkentése elkerülhetetlen, de ezt a kérdést nem forszírozzák a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, nem nem akarják sokkolni partnereiket. Ugyanakkor nem lehet örökké a szőnyeg alá söpörni ezt a kérdést.

Nincs pénz

A görög bankok eközben egyre nehezebben jutnak hozzá a valutaváltáshoz szükséges devizához, annak ellenére, hogy ez a világ egyik leglikvidebb pénzpiaca - írta a Bloomberg. Külföldi partnereik egyre inkább vonakodva és drágán adnak hitelt ezekhez a műveletekhez. A nemzetközi tőkepiaci cégek nem szeretnék, ha pénzük bent ragadna görög szektortársaikban egy államcsőd esetén, amely legkevesebb azzal járna, hogy korlátoznák a tőkemozgásokat - mondták az ügyhöz közel álló források a hírügynökségnek. A kockázatot fokozza, hogy az euró gyengülhet egy görög csőd, illetve a Grexit esetén.

A pénzhiány jelei már januárban megjelentek, amikor kiderült, hogy az előrehozott választásokon minden bizonnyal az EU-IMF segélyprogram felrúgásával kampányoló Sziriza nyerhet. A donorok és az új kormány holdpontra jutó tárgyalásai nyomán a nemzetközi bankok elkezdték elzárni a pénzcsapokat a görög pénzintézetek előtt. Ma már ott tartanak, hogy egyes bankok előre kérik görög partnereiktől devizaátutalásuk ellenértékét, ami azt jelenti, hogy az utóbbiaknak egy napot kell várniuk a pénzre.

Agresszívek

A piaci szereplők egyre határozottabb lépésekkel készülnek a görög államcsődre - mondja Mark Williams, a Fed korábbi tisztviselője, egyetemi professzor. A piac egyre agresszívebbé válik, ahogy igyekszik megvédeni magát egy ilyen esemény súlyos következményeitől. A bizalomvesztés megmutatkozik a görög bankok kötvényeinek árán is. A Pireaus 2014. márciusi lejáratú, ötszázalékos kamatozású papírja például az alacsony kereslet miatt névértéke negyedén forog, míg egy évvel ezelőtt még több mint hatvan centet adtak a kötvény minden egyes dollárjáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mandokilaci, 2015.05.08 17:38

Szopnak egy jót a kecskepásztorok már most is.Feta sajt és egyébb nem konzerv görög élelem nincs itt abban az áruház láncban ,ahol venni szoktam.A török boltos meg dörzsöli a kezét nála veszi mindenki a hasonló sajtot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2015.05.08 00:53

" Egyre nagyobb nehézségek árán jutnak hozzá a valutaátváltásokhoz szükséges devizához." - ezt nem értem. Nem gondolom, hogy a görög bankok mérlegének jelentős részét adnák a valutaváltások. Egyébként meg a valutaváltáshoz fizikai pénz, azaz valuta kell, devizával nem tudnak mit kezdeni. Valutaváltáskor bankjegyet és érmét cserélnek ugyanezekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.07 20:29

...van annak ,aki el nem issza !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.05.07 19:44

@ezusthaju: Pontosan. Grexit, húzzanak ki az EU-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.05.07 18:02

Dolgozni kéne, nem pedig a német adófizetők pénze után ácsingózni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html