Egyre nagyobb probléma a modern kori rabszolgaság

Egyre nagyobb problémát jelent a munkára kényszerítés Európában, a kontinens több országában is ez vette át a szexuális kizsákmányolás helyét az emberkereskedelem leggyakoribb formájaként - derült ki az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportjának (GRETA) kedden közzétett jelentéséből.
Domokos László, 2018. április 3. kedd, 20:40
Fotó: Shutterstock

Vizsgálatunk azt mutatja, hogy Európában nő az emberkereskedők áldozatainak száma, akiket borzalmas körülmények között dolgoztatnak - emelték ki a 2017-re vonatkozó értékelésben.

A munkaerő kizsákmányolása Belgiumban, Cipruson, Georgiában, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Szerbiában is az "emberkereskedelem elsődleges formájává" lépett elő, de a növekvő trend minden egyes vizsgált államban megfigyelhető.
A jelentés szerint az azonosított áldozatok többsége férfi, noha nők és gyerekek is érintettek, a bevándorlók pedig különösképpen ki vannak téve a kizsákmányolás veszélyének - írta az MTI.

A férfiakat elsősorban a mezőgazdaságban, az építőiparban és a halászatban dolgoztatják, a nők pedig leggyakrabban háztartási és gondozási feladatokat látnak el. Utóbbiak közül sokakat egyszerre munkacélú és szexuális kizsákmányolásnak is áldozatai.

Keveseket ítélnek el emberkereskedelem miatt, a hivatalos adatokat pedig rendszerint alábecsülik, így nem adnak megfelelő képet a probléma valós mélységéről.

Az áldozatok gyakorta vonakodnak a hatóságokhoz fordulni, mivel félnek a kitoloncolástól vagy a bűnözői hálózatok bosszújától. Nagyon ritkák az elkövetők elleni vádemelések és ítéletek - hangsúlyozta Siobhán Mullally, a GRETA elnöke.

Több ország már eddig is fontos intézkedéseket hozott meg ezen a téren, számos másikban azonban még jelentős reformokra lenne szükség. Hozzátette, a visszaélések felszámolása érdekében a hatóságoknak szorosan együtt kell működniük a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel és a magánszektorral.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.03 21:17

@csaba1002: "Közmunkások", ja, meg a többi 4-5 millió éhbéres rabszolga, akik pedig még tanultak is purdégyártás helyett, mégse tudnak megélni itt mert az adójukból tartják ki ezeket a szegíny purdégyártó, vízgereblyéző közmunkásokat. Ki is tiltotta meg ezeknek a szegíny, rabszolgasorba taszított közmunkásoknak hogy tanuljanak, munkát keressenek, vagy legalább elfogadják azt, mikor a multi buszt is küldött volna értük 60 kilométerről, csak nekik az már "messze" volt, ezért maradtak inkább otthon vízgereblyézni?? (megtörtént eset.) Ennyit a szegíny közmunkásaidról, mielőtt zokogásban törnénk ki a rabszolgasorsukon, ostoba egybites.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.04.03 20:52

Közmunkások. Modern kori rabszolgaság. Annyit sem kapnak, hogy a létüket fenntartsák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html