Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Simonka György januárban kezdődő büntetőperében a politikus és felesége, illetve unokahúga mellett a Fidesz két másik parlamenti képviselőjének rokonait is a vádlottak padjára ültetik - írja a 24.hu. Kerényi János országgyűlési képviselő, a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának unokaöccse, Kerényi István negyedrendű vádlottként áll majd a bíróság elé. Ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Ugyanezekért kell majd felelnie Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő apósának, Koncz Gyulának, valamint sógorának, Koncz Ákosnak. Ők az ügy tizenketted-, illetve tizenharmadrendű vádlottjaként állnak a bíróság elé. Míg Kerényi dél-alföldi regionális igazgatóként, mondhatni, pártügyekben a főnöke volt Simonkának, a Fejér megyei Varga a békési Simonka padtársa volt az Országgyűlésben az előző ciklusban. Mindhárman tagjai jelenleg is a kormánypárti frakciónak.

Csak rokonok

Simonka György és 32 társa ellen augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A vádhatóság Kerényi Simonkához fűződő viszonyát - a bűnszervezet többi tagjáétól eltérően - úgy írta le, hogy azt nem alá-fölérendeltség, hanem mellérendeltség jellemezte, egyfajta üzlettársi kapcsolat volt köztük.

A soltvadkerti Kerényi István a vád szerint kölcsönökkel biztosított forrást jogellenes beruházásokhoz, továbbá a cégei tulajdonában álló ingatlanokat bocsátott a bűnszervezet rendelkezésére, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy túlárazásukkal vissza nem térítendő támogatásokhoz jussanak. Az ingatlanügyletek hasznán Simonka és Kerényi fele-fele aranyban osztoztak.

Kerényi János a hírportálnak azt monda, hogy tőle független ez az ügy. Varga Gábor, a másik fideszes politikus úgy véli, nem neki kell bármilyen felelősséget kellene vállalnia azért, hogy az apósa vagy a sógora mit csinál.