Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CVVM közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint ha a parlamenti választásokat most, február közepén tartották volna, akkor az Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök által vezetett ANO mozgalom a szavazatok 33,5 százalékát kapta volna, négy százalékkal többet mint az általa megnyert tavaly októberi voksoláson (29,64 százalék). Az ANO népszerűsége annak ellenére is növekszik, hogy a pártnak a választások óta eltelt négy hónap alatt nem sikerült olyan kormányt alakítania, amely bizalmat kapott volna a parlamentben - írja az MTI.

A második helyen a Cseh Kalózpárt végezne 13 százalékkal (10,79), a harmadikon pedig a Cseh Szociáldemokrata Párt 12 százalékkal (7,27). A felmérésben a negyedik helyen a Polgári Demokratikus Párt végzett 10,5 százalékkal, ami kevesebb mint az októberi választáson elért eredményük (11,32). A népszerűségi lista ötödik helyén a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja áll, amelynek támogatottsága az októberi 7,76 százalékról 10 százalékra növekedett.

A cseh sajtóban bevándorlásellenesnek és szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom népszerűsége a legutóbbi választás óta eltelt négy hónap alatt 10,64 százalékról 6,5 százalékra esett vissza. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a két kisebb jobboldali párt (TOP 09, illetve a Polgármesterek és Függetlenek) támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett vissza, az első kettőnél 3,5 százalékra, az utolsónál pedig 3 százalékra.

A jelenlegi kilenc parlamenti pártból februárban tehát csak hat párt jutna be a képviselőházba.

A választási részvétel az országos felmérés szerint februárban 64 százalékos lett volna a tavaly októberi 60,84 százalékkal szemben.

Képünk forrása: AFP photo/Michal CIZEK