Németországban idén 9,2 százalékkal csökkenhet az elektromos energia ára a 2012-es 17 százalékos hanyatlást követően - idézi a Bloomberg a svájci Crédit Suisse Group AG előrejelzését. Az áramkereslet két százalékkal zsugorodhat, ami megegyezik a tavalyival - jósolja a Bank of America. Az európai fogyasztás a 2009-es recesszió óta nem érte le korábbi szintjét és a Crédit Suisse várakozása szerint 2020-ig további évi egyszázalékos ütemben zsugorodik majd. Németországban minderre rátesz a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatása, ami hozzájárul ahhoz, hogy a gázerőművek veszteségesen termelnek. A Bank of America adatai szerint 2006 óta megduplázódott a zöld áramtermelési kapacitások mennyisége Európa legnagyobb gazdaságában.

A németországi határidős árampiacon megawattóránként 44 euróra csökkent a 2013-as szállítású elektromos energia ára, ami 2009 óta a legalacsonyabb egy évre előretekintő jegyzés - derül ki a Boomberg adataiból. Az utolsó tavalyi kereskedési napon, december 28-án 44,05 eurót kellett fizetni. Franciaországban 46,55 euróba került egy megawattóra áram december 27-én.

Lejtő amíg a szem ellát

Az egyéves határidős német jegyzés 4,7 százalékkal, 42 euróra csökkenhet 2013-ban - jósolja az UBS AG. Ezt követen 40 euró alá is benézhet az ár, annak ellenére, hogy 2014-es szállítású elektromos energiával 45,50 euró/megawattórás áron kereskedtek 2012 végén. Az okok között - a kereslet csökkenése és a megújuló források térnyerése mellett - megjelenik az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátási politikája is. A kibocsátási kvóták csak 12 százalékkal csökkentek tavaly, mivel az európai hatóság hezitált visszafogni a engedélyek kiadását. Emiatt azonban olcsóbbá vált az erősen légszennyező szénerőművekben termelt áram.

Semmi jót nem ígér a termelőknek - a fogyasztóknak viszont jó hír -, hogy 10,5 gigawatt kapacitásnyi új szén- és gázerőművi kapacitás lép be a következő időszakban, miközben nő a megújuló forrásból származó energia mennyisége is. Emiatt aligha várható a szolgáltatók profitrátájának növekedése - figyelmeztetnek az Erste Bank elemzői. Összehasonlításul: az atomerőművek egy gigawatt áramtermelő kapacitása kétmillió európai háztartás ellátáshoz elég.

Veszteséges gázerőművek

A földgáztüzelésű német és francia erőművek termelése veszteséges lesz 2013-ban, ami meglátszik majd a E.On és a GDF Suez, a legnagyobb német és francia energiaszolgáltató profitján. Az előbbi cég húsz év óta nem látott részvényár-csökkenést szenvedett el novemberben, miután mérsékelte profit-előrejelzését és jelezte, hogy bezárhatja erőművei egy részét.

Az E.On részvényesei a múlt hónapban arra kérték a cégvezetést, hogy ideiglenesen állítsa le az egyik 860 megawattos bajorországi gázerőművet, mivel termelése veszteséges. A mindössze két éve épült létesítmény 2012-bean csak 1600 órán át működött szemben a 2011-es 4000 órával.