Egyre rosszabb a gazdasági hangulat Németországban

Februárban a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett felmérése szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 14. kedd, 12:07
Fotó: MTI/EPA

A februári német gazdasági hangulatindex 6,2 ponttal 10,4 pontra, tavaly október óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Elemzők 15,0 pontot vártak februárra. (Nem a legjobb nap ez Németországban, a GDP is kisebb lett a vártnál.)

A romlás elsősorban a gyenge ipari termelési adatoknak volt tulajdonítható, de a Brexit és az amerikai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságnak, valamint a több országban esedékes választásoknak is szerepe volt benne - írja az MTI.

Az index elemei közül az aktuális németországi gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató eközben a januárban mért, 2011 júliusa óta legmagasabb szintről (77,3 pontról) 0,9 ponttal, 76,4 pontra csökkent.

Elemzők a januárival közel megegyező 77,2 pontot vártak februárra.

Az euróövezeti kilátások ZEW-mutatója is romlott, az index a januári 23,2 pontról februárban 17,1 pontra csökkent.

Az aktuális euróövezeti gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató eközben az egy hónappal ezelőttihez képest 3,2 ponttal emelkedve 2,8 pontot ért el, így 2011 júliusa óta először van pozitív tartományban.

HOZZÁSZÓLÁSOK