Az idei harmadik negyedévben tovább romlott az euróövezeti gazdasági hangulatindex; miközben az aktuális helyzet megítélése csak csekély mértékben romlott, a következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat számszerűsítő index jóval nagyobb mértékben esett vissza - írja a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi nemzetközi gazdasági kamara (ICC) közös World Economic Survey (WES) elemzése.

A tanulmány összesített hangulatindexe a negyedik negyedévben 81,7 pontra romlott a harmadik negyedévi 88,9 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 97,9 pontra csökkent a harmadik negyedévi 103,5 pontról. A következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat tükröző index 72,1 pontra esett vissza 80,3 pontról. Az index 100 pontos értéke a 2005-ös kiinduló helyzetnek felel meg.

Az ifo és az ICC közös gazdasági hangulatfelmérésében résztvevő szakértők az euróövezeti gazdasági gondok legfőbb okaként a tagországok költségvetési deficitjének alakulását nevezeték meg. A rangsorban a második és a harmadik helyen az alacsony belső kereslet és a munkanélküliség állt. A válaszadók egybehangzó véleménye szerint a fellendülés jelei még nem észlelhetők.

Az aktuális helyzet megítélése Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Ciprus esetében a "recesszió" kategóriába esett. A belgiumi, franciaországi, írországi, hollandiai és szlovéniai helyzetet a válaszadók "kedvezőtlennek" ítélték meg. A németországi helyzetet egy kissé rosszabbnak ítélték meg mint az előző negyedévben, de még mindig "kielégítőnek" tartják a válaszadók. Ugyanez mondható el Észtországról, Szlovákiáról is.

A következő hat hónapra vonatkozó üzleti kilátások tekintetében a válaszadók csak Írország, Hollandia és Észtország esetében várnak javulást.

A 2012 negyedik negyedévi felmérést 270 gazdasági szakember megkérdezésével állította össze a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete a párizsi nemzetközi gazdasági kamarával együttműködésben.