Egyre rosszabb passzban az eurózóna

Tovább romlott az ifo euróövezeti üzleti hangulatindexe.
MTI-Eco, 2012. november 8. csütörtök, 11:05
Fotó: Napi.hu

Az idei harmadik negyedévben tovább romlott az euróövezeti gazdasági hangulatindex; miközben az aktuális helyzet megítélése csak csekély mértékben romlott, a következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat számszerűsítő index jóval nagyobb mértékben esett vissza - írja a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi nemzetközi gazdasági kamara (ICC) közös World Economic Survey (WES) elemzése.

A tanulmány összesített hangulatindexe a negyedik negyedévben 81,7 pontra romlott a harmadik negyedévi 88,9 pontról. Az aktuális helyzet megítélése 97,9 pontra csökkent a harmadik negyedévi 103,5 pontról. A következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásokat tükröző index 72,1 pontra esett vissza 80,3 pontról. Az index 100 pontos értéke a 2005-ös kiinduló helyzetnek felel meg.

Az ifo és az ICC közös gazdasági hangulatfelmérésében résztvevő szakértők az euróövezeti gazdasági gondok legfőbb okaként a tagországok költségvetési deficitjének alakulását nevezeték meg. A rangsorban a második és a harmadik helyen az alacsony belső kereslet és a munkanélküliség állt. A válaszadók egybehangzó véleménye szerint a fellendülés jelei még nem észlelhetők.

Az aktuális helyzet megítélése Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Ciprus esetében a "recesszió" kategóriába esett. A belgiumi, franciaországi, írországi, hollandiai és szlovéniai helyzetet a válaszadók "kedvezőtlennek" ítélték meg. A németországi helyzetet egy kissé rosszabbnak ítélték meg mint az előző negyedévben, de még mindig "kielégítőnek" tartják a válaszadók. Ugyanez mondható el Észtországról, Szlovákiáról is.

A következő hat hónapra vonatkozó üzleti kilátások tekintetében a válaszadók csak Írország, Hollandia és Észtország esetében várnak javulást.

A 2012 negyedik negyedévi felmérést 270 gazdasági szakember megkérdezésével állította össze a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete a párizsi nemzetközi gazdasági kamarával együttműködésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzSz99, 2012.11.08 12:42

@RealMan:

Lassan járj, tovább érsz.

A szomszéd biztos munkanélküli és van ideje a jól kereső német feleségével tölteni a napot, míg az mindent alaposan kigondolva gondoskodik saját magáról.

A munkanélküli szomszédnak is inkább a fejét kellene törnie, hogyan győzheti meg a lassú németet az igazáról, nem pedig házinyulakra lövöldözni. Abból nem lesz semmi jó, még a frusztráció se múlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.11.08 12:14

Ezen nem lehet csodálkozni.....olyan körülményesek és lassúak a németek ( a mozgatói az uniónak )olyan tehetetlen népség, hogy mire eljutnak a hálószobába az asszonyhoz, a szomszéd 5x járt már ott....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html