Egyre távolabb az euróbevezetés

A Crédit Agricole konvergenciaindexe szerint a három közép-európai euróaspiráns - Magyarország, Csehország és Lengyelország - közül e pillanatban Csehország áll a legközelebb a maastrichti kritériumok teljesítéséhez, de mindhárom ország lényegesen eltávolodott attól az értéktől, amely az euró bevezetéséhez kell - derül ki a CA-CIB elemzőinek számításaiból.
MTI-Eco, 2010. október 5. kedd, 11:10
Fotó:

A magyar index a csehvel együtt mozogva jobb ugyan a lengyelnél, de az elemzők szerint a lengyel kormánynak nagyobb a mozgástere a hiány csökkentésére, mint a magyarnak - derül ki a pénzintézet kedden az MTI-hez eljuttatott legfrissebb összegzéséből.

Az index a maastrichti kritériumokra, illetve az azoktól való eltérésre épül, így figyelembe veszi az inflációt, a költségvetési hiányt, az adósságot, valamint az ország kötvényhozamainak mértékét és ingadozását. Görögország és Szlovénia esetében az index az euró bevezetéskor 0,42 ponton állt, így a bank szakértői ezt szintet tekintik a sikeres konvergencia feltételének.

A közlemény szerint Csehország és Lengyelország 2007 végén, illetve 2008 elején állt a legközelebb ehhez az értékhez 0,45 pont körüli értékkel. Magyarország hasonlóan jó eredményt 2003 eleje óta nem tud felmutatni. Tavaly mindhárom ország indexe nagyot romlott. Lengyelországé gyengült a legnagyobbat 0,50-ről 0,75-ig emelkedve, Csehországé 0,55-ről 0,70-re gyengült. A válság alatti gyengülés Magyarországot viszonylag kevésbé érintette, indexe a 2009 eleji 0,57 pontról csak 0,07 ponttal romlott 2010 elejére, és azóta is 0,65 pont körül mozog.

"A három ország indexe a tendenciákat tekintve együtt mozog. Ennek az az oka, hogy a pénzpiacok hajlamosak egy kalap alá venni őket, így például a forint gyengélkedése visszahat a zlotyra és a koronára is" - vélekedett Guillaume Tresca, a Crédit Agricole CIB elemzője a közleményben.

Az elemző ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az index egy pillanatnyi állapotot rögzít, így a mostani állásból nem lehet azt a következtetést levonni arra, hogy Magyarország hamarabb vezetné be az eurót, mint Lengyelország. A lengyel kormánynak lényegesen nagyobb a mozgástere abban, hogy a hiány és az adósság csökkentésével javítson az ország pozícióin, mint a magyarnak, s ezt a különbséget, csakúgy mint a bankrendszer kitettségét, az index nem veszi figyelembe - tartalmazza az elemzés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.05 11:29

Csakhogy nekünk szükségünk van az EURO.-ra hiszen csaknem minden exporttal vagy importtal kapcsolatos ( pl.bolti áruk stb..) , a forint eur árfolyam meg olyan mint a szélkakas, most akkor mi alapján kalkuláljanak a gyártók, exportőrök, beszerzők. A lengyel az sokkal zártabb gazdaság Ők elvannak a zlotyval....
Ezenkivül az EU úgyis kiveri belőlünk a hiánycélt, akkor már érdemes kihasználni, hogy szigorú költségvetést kell vezetni az EURO bevezetéséhez...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html