Gőzerővel folyik a kutatás az EgyptAir csütörtök hajnalban lezuhant utasszállító repülőgépének maradványai után: görög, egyiptomi, francia és brit hajók vesznek részt az akcióban Karpatosz szigetének környékén - jelentette a BBC. Nem sok újdonság derült ki péntek reggelre a 66 emberrel a fedélzetén eltűnt gépről.

A görög hatóságok cáfolták azt a korábbi információt, miszerint előkerültek volna tárgyak a gépről. A sziget partjain talált mentőmellények nem a repülőgépről származnak. Az egyiptomi hatóságok valószínűbbnek tartják, hogy terrortámadás okozta a katasztrófát, mint hogy technikai hiba lenne a háttérben.

Beszéltek velük

A görög légi irányítás arról számolt be, hogy emberei beszéltek a gép pilótáival, amikor az Airbus A320-as belépett a görög légtérbe, majd amikor újra hívni akarták őket, már nem jártak sikerrel. A gép két perccel ezt követően tűnt el a radarjukról. Ezen túl annyit lehet tudni, hogy lezuhanása előtt éles bal fordulót vett, majd jobbra körbefordult.

Van-e biztonsági lyuk?

Franciaországban az okozza a legnagyobb izgalmat, hogy ha terrorakció történt, akkor azt a Charles de Gaulle repülőtér biztonsági rendszerének kijátszásával követték-e el. Ha igen, akkor mit sem értek a tavaly novemberi párizsi terrorakciót követő szigorítások a légikikötőben. Korábban találtak olyan személyeket a repülőgépeket kiszolgáló földi személyzetben, akik kapcsolatban álltak radikális iszlamista szervezetekkel.

Egy szakértő korábban azt feltételezte, hogy a nap végére sokkal többet fogunk tudni a  tragédiáról, ám erre még várni kell. A BBC emlékeztet rá, hogy márciusban az EgyptAir egyik járatát eltérítették. Az a gép Cipruson szállt le, eltérítője megadta magát és minden túsz sértetlenül kiszabadult.