Egyre több a halott Kelet-Ukrajnában

Még hevesebbé váltak az összecsapások a kijevi erők és az oroszbarát szeparatisták között Kelet-Ukrajnában szombaton, ahol az elmúlt 24 órában 15 ukrán katona meghalt, 30 megsebesült - közölte Sztepan Poltorak védelmi miniszter.
Inforádió, MTI, 2015. január 31. szombat, 16:05
Fotó: Reuters

A beszámoló szerint egy vasúti csomópont környékén bontakozott ki ádáz küzdelem Donyeck megyében. A Donyecktől északkeletre fekvő Debalceve környékén, amely jelentős vasúti és közúti csomópont, valamint a szomszédos Vuhlehirszknél a legsúlyosabb a helyzet. Poltorak szerint a szakadárok nagy erőkkel ostromolják Debalcevét.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "a legsúlyosabb helyzet Vuhlehirszknél van, ahol a terroristák (a szakadárok) el akarják foglalni a települést, és onnan továbbhaladva pedig be akarják keríteni Debalcevét."

Eduard Baszurin, a szakadár erők "vezérkarának" helyettes parancsnoka korábban azt állította, hogy embereik Debalcevénél körbezárták az ukrán csapatokat, amelyek létszáma eléri a nyolcezer főt.

Az oroszbarát erők támadásai fenyegetik az Azovi-tenger partján fekvő, délkelet-ukrajnai Mariupolt is.

Poltorak elmondta, hogy a különböző frontvonalakon 15 katonájuk elesett, harminc pedig megsebesült.

Pénteken egyébként 20 civil vesztette életét Donyeckben, Debalcevében, valamint más településeken.

Urajnába látogat az amerikai külügyminiszter a jövő héten
Ukrajnába látogat a jövő héten John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse a kijevi vezetést Washington támogatásáról az oroszbarát szeparatisták elleni harcban - közölte pénteken a washingtoni külügyminisztérium. Kerry Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel fog tárgyalni.
Barack Obama amerikai elnök a héten közölte, hogy mélyen aggasztja a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodása, és az Egyesült Államok - a katonai csapáson kívül - minden lehetséges lépést számba fog venni Oroszország nemzetközi elszigetelése érdekében.
A látogatás tájékozott források szerint február 5-én lesz. Kerry ezt követően a február 6-tól 8-ig tartó müncheni biztonságpolitikai konferencián fog majd részt venni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.01.31 17:39

Kerry jobban tenné, ha Ukrajnát békekötésre buzdítaná a "területet békéért" elv szerint. Izrael esetében egyszer ez már bevált.

Csak hát az USA érdekeit inkább az szolgálja, ha mások máshol egymást lövik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2015.01.31 16:40

Az ukrànok egyre nagyobb szarban vannak.
Nem elég, hogy mindenki menekül a sorozàsok elől a saját terrorista brigádjai is fellázadtak ellenük.
A védelmi miniszterüket majdnem kinyírták a külföldi zsoldos zsidó vezetésű ámokfutók mert màr nekik is vállalhatatlanok voltak. Cserébe saját egységeikkel szétbombàztàk őket.
Egyik magyar média nem adja le, hogy a lakosság kit is tart gyilkosnak.
Porosenkó háborús bűnös és Európa asszisztál neki.
A lakosság ott sem felejt...majd lesznek a dzsihadisták mellett csecsen tìpusú bosszúàllók. Azok ha kell fél óràig vágjàk a bűnösök nyakát kiskéssel nem úgy mint a dzsihadisták.
Akkor majd lehet szörnyülködni.
Ukránok az unióban...na ja.
A görögökkel nem bírnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.01.31 16:28

"Egyre több a halott Kelet-Ukrajnában". Ez sajnos igaz, kivételesen. Más kérdés hogy erről csak most, a szeparatisták előretörése és várható győzelme idején olvashatunk. Amikor az ukrán puccskormány hadserege (juntája) hónapokig mészárolta a polgári lakosságot, rakétákkal bombázókkal stb., akkor egy árva szót se lehetett olvasni a kelet-ukrajnai áldozatokról az igazmondó nyugati liberálmédiában, ideértve a Napit is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html