Egyre több a hamis euróérme

Tavaly 29 százalékkal nőtt a forgalomból kivont hamis euróérmék száma Európában. Továbbra is a kéteurósókat hamisítják a leggyakrabban - közölte az euractiv.hu. Brüsszel szerint tízmillió hamis euróérme foroghat közkézen.
Kolozsi Pál, 2006. március 29. szerda, 09:44
Fotó:

Az összesen 63 milliárd érméből tavaly csupán 96 ezer hamisítványt vontak ki a forgalomból, igaz, ez 29 százalékkal magasabb a 2004-es adatokhoz képest. Az Európai Bizottság jelentése szerint finomodtak a hamisítók módszerei, ennek ellenére a forgalomban lévő "igazi" érmékhez képest alacsony a hamisítványok aránya. A hatóságok becslése szerint tízmillió hamis euróérme foroghat közkézen, miután 2005-ben a hamisítók egyre kifinomultabb módszerekkel, egyre jobb érméket gyártottak. Tavaly egyébként három illegális pénzverdét fedeztek fel, egyet-egyet Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon. Az euró bevezetése óta összesen tizenegy illegális pénzverdét lepleztek le a hatóságok.

A hatóságok 3557 hamis érmét még azelőtt lefoglaltak, hogy a bűnözők forgalomba helyezték volna azokat. Az euró bevezetése óta egyébként összesen 365 ezer hamis érmét fedeztek fel. A hatóságoknak sok munkát adott, hogy a török érmék és az eurók eléggé hasonlítanak egymáshoz, bár a török hatóságok megígérték, hogy módosítják a török érméket.

HOZZÁSZÓLÁSOK