Egyre több a katona Trump körül

Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan John Kelly visszavonult tábornokot jelöli majd belbiztonsági miniszternek.
Inforádió, 2016. december 7. szerda, 20:37
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan John Kelly visszavonult tábornokot jelöli majd belbiztonsági miniszternek.A várható jelölésre vonatkozó információ Donald Trump környezetéből származik. A 66 éves John Kelly tábornok a tengerészgyalogságtól vonult nyugalomba 2016 januárjában. Korábban a Déli Főparancsnokság vezetője volt, s 45 esztendeig tartó katonai karrierje során elsősorban a Dél-Amerikában és a karibi világban végrehajtott amerikai akciókért volt felelős.

Tapasztalatai azt sugallják, hogy tisztában van a tengerentúlról érkező fenyegetésekkel, mind a latin-amerikai kábítószer-kereskedelemmel, mind pedig az esetleges terrorista fenyegetéssel. Ő volt egyébként a felelős a guantánamói börtöntelep felügyeletéért is. Ha Trump valóban őt jelöli a belbiztonsági minisztérium élére, akkor ő lesz a harmadik tábornok, aki a leendő Trump-adminisztrációban szolgál majd.

Trump ugyanis eddig a védelmi tárca élére is tábornokot jelölt, James Mattis személyében, s nemzetbiztonsági tanácsadójául is magas rangú katonát választott, Michael Flynn altábornagy személyében. Mattis kinevezéséhez a kongresszusnak külön engedélyt kell adnia, az amerikai törvények szerint ugyanis magas rangú katona a visszavonulása utáni hét éven belül nem kerülhet a Pentagon (védelmi minisztérium) élére. Míg John Kelly jelölését Trump még nem jelentette be, addig a leendő pekingi nagykövet szerdán már el is fogadta a felkérést. Az Egyesül Államok Kínában akkreditált következő nagykövete Terry Branstad, iowai kormányzó lesz.

A 70 éves politikust Kína "régi barátjaként" emlegetik, s amióta egyáltalán szóba került esetleges kinevezése, mindenki a kínai politika nagy szakértőjeként említi. Jason Miller, Trump szóvivője szerdán azt nyilatkozta: a kormányzónak "nyilvánvalóan nagy politikai tapasztalata van, nagyon érti Kínát és a kínai népet". Branstad évek óta személyesen ismeri a jelenlegi kínai elnököt Hszi Csin-pinget is, akivel még 1985-ben, a kínai politikus iowai látogatásakor találkozott. Branstad akkor töltötte első ciklusát, mint Iowa kormányzója, Hszi pedig akkor még csak területi pártvezető volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK