Már legkevesebb 48 ártatlan fogva tartott haláláról tudnak a hatóságok az algériai túszdrámában, miután a megszállt gázkitermelő létesítmény átkutatása során további 25 holttestet találtak - jelentette a BBC. Az egyelőre nem derült ki, hogy az utóbbiak között milyen a túszok, az üzem dolgozói és a terroristák aránya, azonban feltehetően mindannyian az ártatlan áldozatok közé tartoznak. Ugyanakkor 20 túsz sorsáról egyelőre semmit sem tudni. Hírek szerint öt támadót tegnap letartóztattak - korábban arról érkeztek információk, hogy az összes terroristát megölték.

Az algériai kormány megerősíti az energetikai létesítmények védelmét, ám ehhez nem vesz igénybe külföldi segítséget. Az Amenas bázist jelenleg azért kutatják át, hogy előkerítsék az esetleg hátrahagyott csapdákat és aknákat. Az algériai energiaügyi miniszter, Youcef Yousfi a létesítményen tett látogatása után kijelentette, hogy két napon belül újraindítják a gázkitermelést - idézte a BBC az APS algériai hírügynökség jelentését.

Előre katonák - én nem megyek

Mokhtar Belmokhtar veterán afganisztáni terrorista, aki közölte, hogy a csoportja hajtotta végre az túszejtést, személyesen nem vett részt a támadók részéről lényegében öngyilkos akciónak tekinthető rohamban. Videoüzenetét, amelyet január 17-én, már az események közben vettek fel, a mauritániai Shara Media nevű internetes portálon keresztül hozta nyilvánosságra. Ebben Belmokhtar tárgyalási ajánlatot tett a nyugati országoknak és Algériának, amennyiben Franciaország leállítja a beavatkozást Maliban az iszlamista csapatok ellen.

Az APS 685 algériai munkás, illetve az üzemben dolgozó 132 külföldiből 107 kiszabadításáról adott hírt. Az áldozatok és az eltűntek listáján tíz Fülöp-szigeti, ha brit, egy kolumbiai, tíz japán, két malajziai, öt norvég és két román állampolgár van.

A halál öt napja

A gyilkolás szerdán vette kezdetét, amikor fegyveresek megtámadtak két buszt, amelyek az Amenas bázisra szállítottak alkalmazottakat. Két amerikai munkást megöltek. Ezt követően az üzem pihenő- és szálláshelyeibe terelték a túszokat. Néhány munkásnak sikerült elszöknie előlük. Egy nappal később a terroristák megpróbálták terepjárókon elszállítani a fogva tartottak egy részét, ám az algériai légierő kilőtte a járműveket. A légi csapásban ismeretlen számú túsz halt meg.

A hadsereg péntekre körülvette a létesítményt és időleges patthelyzet alakult ki a felek között. Az katonaság szombaton támadást intézet az üzem ellen, hivatalos közlés szerint azt követően, hogy a túszok szisztematikus legyilkolásáról kaptak információkat. A kormány vasárnap 32 terrorista és legkevesebb 23 túsz haláláról számolt be. Az utóbbiakra adott becslés ugrott ma 48-ra.