Termelési problémákkal küzdenek a világ héjas gyümölcs előállítói, mivel az elmúlt 20-30 évben jelentős volt az ültetvénykivágások mértéke Európában és a poszt-szovjet térségben. Ugyanakkor az egészséges életmód hívei, és az édesipar egyre nagyobb mennyiséget igényel a legkedveltebb gyümölcsfajtákból: az elmúlt 10 évben 80 százalékos volt a fogyasztás növekedése - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Jack Mariani, az International Nut and Dried Fruit Council (INC) elnöke. Bár országonként eltérő a fogyasztási kultúra, a legkedveltebb héjas gyümölcsnek globálisan a mandula számít, a második a dió, a harmadik a kesudió, majd a mogyoró és a pisztácia következik.

A válság ellenére sem lankadt a kereslet az ágazat termékei iránt, és bár folyamatosan bővül a kereslet is, egyelőre nem tudnak a termelők lépést tartani az igényekkel - mondta Jack Mariani. A világ kereskedelmi forgalomba kerülő héjas gyümölcs termelése 2010-ben 3,03 millió tonna volt, ami idén várhatóan 3,15 millió tonnára emelkedik. A keresleti piac az árakat is magasan tartja, tavaly például a legkeresettebb kilenc gyümölcs forgalma elérte a 20,5 milliárd dollárt.

Az utóbbi években komoly keresletet támasztanak az ázsiai országok is, jellemzően azok, ahol jelenleg is gyorsuló ütemű a gazdaság növekedése. Kínában például nincs mandulatermesztés, viszont óriási az igény rá, ami komoly lehetőséget jelent a világ termesztőinek - mondta Pino Calcagni, a Besana Group és a Freshfel elnöke, a rendezvény társszervezője. További előnyt jelent, hogy ezekben az országokban három ezer éves hagyománya van a diófélék és egyéb héjas gyümölcsök fogyasztásának és felhasználásának.

Az elmúlt két-három évben főként az Egyesült Államokban, a dél-amerikai országokban, Ausztráliában, Kínában, és Közép-Európában voltak jelentősebb mértékű ültetvénytelepítések, azonban még 4-8 év, mire ezek termőre fordulnak. Európán belül főként a mogyoró és a dió ültetvények szaporodnak, utóbbiból a legnagyobb telepítések Franciaországban, Olaszországban és Romániában voltak. És bár Afrikában sikeres lehetne a kesudió termesztés fejlesztése, az elsivatagosodás jelentős problémákat okoz.

A szárított gyümölcsök forgalmára úgyszintén az erőteljes növekedés jellemző. Tavaly a legkeresettebb öt gyümölcs - a datolya, kajszibarack, füge, szilva és a szőlő- éves forgalma elérte az 5,3 milliárd dollárt, míg a megtermelt mennyiség meghaladta a 2,339 millió tonnát. Erre az évre 2,456 millió tonnás áruforgalmat prognosztizál az INC.

 

A legkeresettebb héjas gyümölcsök forgalma 2010
GyümölcsForgalom (milliárd dollár)
Mandula4,6
Kesudió3,1
Mogyoró2,5
Pisztácia héjastól2,5
Dió3,1
Összesen15,8
Forrás:INC

 

Szárított gyümölcsök forgalma a világon 2010-ben
GyümölcsForgalom (millió dollár)
Datolya1900
Kajszibarack470
Füge440
Aszalt szilva630
Aszalt szőlő1800
Összesen5300
Forrás: INC