Egyre több erdőtűzre készülhetünk?

Az ember okozta globális felmelegedés számlájára írható szélsőséges hőség és szárazság világszerte növeli az erdőtüzek kockázatát - írja az Index.hu a Global Forest Watch jelentése nyomán.
Szász Péter, 2017. október 24. kedd, 21:54
Fotó: Pixabay

Tavaly rekordnagyságú erdőterület vált a lángok martalékává a Földön, ehhez a Brazíliát és Indonéziát sújtó erdőtüzek jelentősen hozzájárultak.

A jelentés szerint az erdőtüzek, a talajhasználat megváltoztatásából eredő hatások és az éghajlatváltozás együttesen felgyorsíthatják az olyan területek pusztulását, mint a Dél-Amerika északi részén fekvő Amazonas-medence és hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz is - írja a portál.

2016-ban világszerte 297 ezer négyzetkilométernyi erdős terület veszett oda, ami 51 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. (Idén többek között Portugáliában okozott hatalmas pusztítást a tűz.)

A szervezet 2000-ig visszanyúló feljegyzései szerint a tavalyi volt az eddigi legrosszabb év a globális fapusztulás szempontjából. Egyéb műholdas mérések ugyanakkor lassulást mutatnak a termőföldek, városok és utak építését szolgáló erdőirtás ütemében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint például - amely a globális erdőfelügyeletétől eltérő módszereket használ -, a "nettó erdőirtás" aránya globálisan több mint 50 százalékkal lassult az elmúlt 25 évben.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK