Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel társadalombiztosítási intézet (ZUS) adatai szerint három év alatt 30 százalékkal nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma - adta hírül a gazeta.pl cikkéből. Ennek oka, hogy munkát találni nem nehéz, valamint a nyugdíj és a munka összekapcsolása kifizetődő. A ZUS kimutatása szerint 2015-ben 575,4 ezren kötötték össze a munkát a nyugdíjjal, míg 2018 végén már 742,2 ezren voltak.

A fő motiváció nyilván a nyugdíjat kiegészítő, további jövedelem szerzése rendkívül kedvező járulékfizetés mellett. A nők gyakrabban kapcsolják össze a nyugdíjat a munkával: 56 százalékuk teszi ezt. Ezt magyarázhatja, hogy alacsonyabb a nyugdíjuk, illetve hogy korábban mehettek nyugdíjba.

A dolgozó nyugdíjasok átlagéletkora a nőknél 65,3 év, a férfiaknál 67,3 év, azaz öt, illetve két évvel magasabb, mint a jelenlegi nyugdíjkorhatár. Viszonylag sokan dolgoznak megbízással, arányuk az összes munkát vállaló nyugdíjason belül 25,8 százalék, illetve szerződéssel (39,2 százalék). A legtöbben a kereskedelemben, az egészségügyben, a szociális gondozásban és a vállalati adminisztrációban dolgoznak.