Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fejlődő országokba irányuló hazautalások 4,8 százalékkal, 450 milliárd dollárra emelkedhetnek idén, jövőre pedig 3,5 százalékkal, 466 milliárd dollárra nőhetnek.

A Világbank adatai szerint Magyarországra idén 4 milliárd 347 millió dollár értékű hazautalás érkezhet a tavalyi 4 milliárd 609 millió dollár után.

Az egész világra, a fejlődő és a fejlett országokra is kiterjedő hazautalások összege idén 3,9 százalékkal, 596 milliárd dollárra, jövőre pedig 3,4 százalékkal, 616 milliárd dollárra emelkednek.

Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdaságának viszonylag erős növekedése lehetővé teszi az ott élő bevándorlóknak és családjuknak, hogy több pénzt küldjenek haza, így a Szahara alatti afrikai országokba, bizonyos európai országokba, Közép-Ázsiába, Latin-Amerikába és a karibi térségbe.

Kelet- és Dél-Ázsia országai a vesztesek, mivel a hazautalások fő forrásának számító Arab-öböl menti olajmonarchiákban az olajárak csökkenése költségvetési megszorításokat és a külföldi munkaerő alkalmazásának visszafogását eredményezte. (Hová tűnik a külföldön dolgozók hazautalt pénze?.)

A fejlődő országok számára létfontosságúak a külföldön dolgozók hazautalásai. Különösen így van ez olyan természeti csapások után, mint például a közelmúltbeli mexikói földrengés vagy a karibi térségben tomboló hurrikánok - áll a Világbank jelentésében.

A pénzutalások díja továbbra is magas. A harmadik negyedévben 200 dollár hazaküldéséért átlag 7,2 százalékos jutalékot számítottak fel, ami jóval több a fenntartható fejlődési célok között megjelölt 3 százaléknál.

Az egyes országokat tekintve idén valószínűleg Indiába érkezik a legtöbb pénz, a dél-ázsiai országba irányuló hazautalások összege 65 milliárd dollárra rúghat. A második helyezett Kína 61 milliárd dollárral, a Fülöp-szigetek 33 milliárd, Mexikó pedig 31 milliárd dollár tőkéhez juthat ily módon.