Egyre több román jön Magyarországra

A külföldre és a belföldre utazók számában is legfeljebb 10 százalékos visszaesés várható - tájékoztatta a Napinak Traian Badulescu, az utazási irodákat egyesítő szervezet (ANAT) képviselője.
Túrós-Bense Levente, 2009. szeptember 10. csütörtök, 15:22
Fotó:

Badulescu szerint luxusutazásra 50 százalékkal többen fizettek be az idén, számuk azonban továbbra sem haladja meg az ötezer főt. Az őszi-téli szezonra szóló csomagokat átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban kínálják az irodák, de további kedvezmények is igényelhetők - állítja Badulescu. A legkedveltebb helyszín az idén is Ausztria, Egyiptom, Törökország, de az európai fővárosok, mint például Budapest, Bécs vagy Bukarest iránt is megnőtt a kereslet.

Jelenleg a bukaresti ötcsillagos szállodákban átlagosan 27 százalékkal olcsóbb egy éjszaka, mint tavaly, a négycsillagos kategóriában az árcsökkenés átlagosan 25 százalék.

Az előfoglalások alapján kijelenthető, hogy az előző hónapokhoz képest akár növekedést is hozhat a szeptember - mondta a Napinak Bikfalvi Márton, a kolozsvári Calibra Travel tulajdonosa, aki szerint például Egyiptomba már elkeltek a szeptemberre szóló charterjegyek. Ezzel egy időben folyamatosan nő a kereslet a magyarországi üdülőhelyek iránt is, Hajdúszoboszlót, Debrecent, Gyulát és Hévizet az idén 10 százalékkal többen választják szabadságuk helyszínéül. Érdemes időben szállást foglalni azoknak, akik a téli ünnepek idején utaznának - figyelmeztet Janka Katalin, a Boomerang utazási iroda vezetője.

A román síparadicsomként emlegetett Brassó-pojánán karácsony és szilveszter között előreláthatóan zsúfoltság lesz, annak ellenére, hogy igen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a hegyek között tölti az ünnepeket. A helyi szállodákban 5-6 éjszakáért fejenként akár ezer eurót is elkérnek a vendéglátók, de a panziótulajdonosok is legfeljebb 50 százalékkal olcsóbban kínálnak szállást az odaérkezőknek. Ehhez képest Ausztriában egy szállodai szoba egy éjszakára, reggelivel, átlagosan 30 euróba kerül, valószínű tehát, hogy itt sem lesz jelentős forgalom-visszaesés - tette hozzá Janka.

HOZZÁSZÓLÁSOK