A májusi 0,4 százalék az idei legmagasabb az euróövezet kiskereskedelmi forgalmának növekedési adatai között. Áprilisban a havi növekedés az euróövezet 19 tagországában 0,2 százalék, az EU 28 tagállamában 0,6 százalék volt.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb növekedését az előző havihoz képest Svédországban regisztrálták májusban, 2,1 százalékosat. Észtországban 1,5 százalékkal, Írországban 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal Portugáliában csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző havihoz képest. Romániában 1,6 százalék, Dániában 1,1 százalék volt a csökkenés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban 2,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés Romániában volt a kiskereskedelmi forgalomban, 13,8 százalékos. Luxembourgban 10 százalékkal, Észtországban 7 százalékkal, Írországban 6,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 6,5 százalékkal, Lengyelországban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést éves összevetésben csak Belgiumban mutattak ki, 1 százalékosat.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom az idén májusban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőtt az áprilisi 0,9 százalék után. A tavaly májusihoz képest a kiskereskedelmi forgalom idén májusban 5,7 százalékkal nőtt Magyarországon. Áprilisban 6,7 százalék volt az éves növekedés.