A gazdasági szankciók meghirdetése után egyre változatosabb területeken vág vissza az orosz vezetés a repülőgépük lelövése miatt Törökországnak. Az orosz állambiztonsági szolgálat, az FSB most négy török bank oroszországi leányvállalatát rohanta le pénzmosás gyanújával. A török Hurriyet Daily beszámolója szerint a nyomozók semmilyen illegális tevékenységnek sem találták nyomát, az akció célja a török bankok és üzletemberek zaklatása, elbizonytalanítása. Ezeken kívül 20 orosz banknál is tartottak vizsgálatot török állampolgárok gyanúsnak minősített pénzátutalásaival kapcsolatban.

A The Moscow Times emlékeztetett arra, hogy az orosz vadászbombázó lelövése óta eltelt hónapban Moszkva felfüggesztette a vízummentességet és a charter-járatokat Törökországgal, figyelmeztette polgárait, hogy ne utazzanak oda, leállították a turistautakat, megtiltotta számos élelmiszer - zöldségek, gyümölcsök, szárnyasok - importját és betiltotta török állampolgárok foglalkoztatását.

Ezek után meglehetősen nehéz komolyan venni az orosz külügyminisztérium állítását, amely szerint nem politikai okokból tiltották ki a török hallgatókat az orosz egyetemekről, csak azért, mert rosszul tanultak.