Egyszerűen nem akarnak emelkedni az árak Japánban

Az olajárak emelkedésének dacára alacsony maradt a fogyasztói árak emelkedésének üteme júniusban is Japánban, jelezve, hogy a jegybanknak fenn kell tartania rendkívül laza monetáris politikáját, mivel az öt évvel ezelőtt bevezetett gazdaságösztönző intézkedések ellenére sincs elérhető távolságban a 2 százalékos célszám.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 20. péntek, 09:08
Fotó: Pixabay

A pénteken közzétett adatok tanúsága szerint júniusban 0,7 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak Japánban, csakúgy mint májusban. Elemzők enyhe gyorsulást, 0,8 százalékos ütemet vártak.

A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,8 százalékos volt júniusban az előző havi 0,7 százalék után, összhangban az elemzői várakozásokkal. Az élelmiszerek mellett az energiaárakat sem tartalmazó maginfláció - a japán jegybank által leginkább figyelt mutató - 0,2 százalékra rúgott, alacsonyabb volt a májusi 0,3 százaléknál, illetve a 0,4 százalékos elemzői várakozásoknál is. (Mi lesz a forinttal? Újabb jóslat érkezett.)

A friss adatsor tovább erősítette azokat a piaci várakozásokat, miszerint a japán jegybank monetáris tanácsa visszavágja inflációs előrejelzését július 30-31-i ülésén. A Bank of Japan áprilisban módosította 1,4 százalékról 1,3 százalékra a jövő év márciusában befejeződő pénzügyi évre várt éves infláció mértékét.

A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A Bank of Japan továbbra is azt reméli, hogy a 2020 márciusában végződő pénzügyi évben sikerül elérni a 2 százalékos célszámot.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK