Együttműködési megállapodást köt Budapest Szófiával

Együttműködési és barátsági megállapodást köt Budapest a bolgár fővárossal, Szófiával - az erről szóló dokumentumot a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyta jóvá.
Szász Péter, 2017. szeptember 27. szerda, 10:35
Fotó: Pixabay

A testület 30 igen szavazattal, 1 nem ellenében támogatta a megállapodást, és felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert a dokumentum aláírására - írja az MTI.

Tarlós István áprilisban hivatalában fogadta Jordanka Fandakova szófiai főpolgármestert. A két városvezető a találkozón egyetértett abban, hogy Budapest és Szófia számára egyaránt különösen fontos a két város, a két ország közötti kapcsolat szorosabbra fűzése, az együttműködés területeinek és körének bővítése, a két nemzet közötti hagyományos történelmi és baráti kapcsolatok ápolása, továbbá megerősítették szándékukat együttműködési megállapodás létrehozására.

A szerdán jóváhagyott megállapodás célkitűzései között szerepel a gazdasági kapcsolatok elősegítése, az együttműködés fejlesztése a kultúra, az oktatás és a gyógyfürdők üzemeltetése terén, a közlekedési és infrastrukturális témájú szakmai tapasztalatcsere, részvétel a magyar-bolgár barátság napjának megünneplésében, valamint a turisztikai együttműködés fejlesztése. (Szófiában a nyáron halálos volt a hőség.)

A megállapodás értelmében a felek elősegítik az egyes intézmények közötti szakmai eszmecserét, és hozzájárulnak a Budapest és Szófia közötti tartalmas és hosszú távon is fenntartható együttműködés kialakításához. Az e keretek között megvalósuló programok tehát nemcsak önkormányzati és intézményi szintet érintenek, hanem lehetővé teszik a lakosság minél szélesebb körű bevonását és részvételét is - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Címlapkép: Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, Szófia; Forrás: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK