Együttműködési megállapodást kötött a horvát és a szerb belügyminiszter

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter rövid és hosszú távú együttműködésről állapodtak meg a migránsválság kezelését illetően - tájékoztatott a horvát sajtó.
MTI, 2015. október 23. péntek, 13:42
Fotó: MTI/EPA

A két miniszter a Belgrád-Zágráb autópálya melletti Batrovci-Bajakovo határátkelő horvát oldalán találkoztak pénteken. Ranko Ostojic kijelentette: amint elkészül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpont, a migránsok és a menekültek többé nem Bapska körzetében lépik majd át a szerb-horvát határt, hanem Sidről (Szerbia) a horvát vonatok egyenesen Bródba szállítják őket.

A miniszter elmondta: megállapodtak arról is, hogy amíg ez nem történik meg, a Berkasovo-Bapska határátkelőn Szerbia megerősíti a rendőri jelenlétét, hogy csökkentse a migrációs nyomást a horvát határra.

A miniszter arról is beszélt, hogy a migránsok szerbiai regisztrációja egyben érvényes lesz a Horvátországon keresztül való áthaladásukra is. "Szerb kollégámmal egyet értettünk abban is, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol ered, vagyis Görögországban, amelynek a jövőben be kell tartania az előírásokat - hangsúlyozta.

Nebojsa Stefanovic szerint a menekültek jönnek és elmennek, de a szomszédos államok itt maradnak egymás mellett.  "Nem szükséges egyetértenünk mindenben, de módot kell találnunk arra, hogy úgy kezeljük a problémákat, hogy abban megoldásra jussunk - szögezte le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.10.23 15:34

A héten a horvátok többször is éjjel egy hideg folyóhoz kísérték a migránsokat a szlovén zöldhatárnál, aztán hagyták, had keljenek át rajta. Rengetegen. A szlovének helikopterről éjjelátóval készítettek felvételt az esetekről. Meg ugye másnap már az ő bajuk volt a sok megfázott beteg migráns.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.23 14:41

@Heliantusz: Lám-lám a közös gond újra összehozza a régi ellenségeket....Csak ...csak ennek vesztesei ne mi legyünk!!!Figyelni,figyelni,és ha kell egyből reagálni.
A szerb vezetés most normális velünk,választások után esetleg egy új horvát kormány is az lehet...Viszont a román....nos az újra szeretne szembehugyozni.De hát mit várunk,több száz éve ilyen körülmények közt élünk kis hazánkban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.10.23 14:12

,,Nebojsa Stefanovic szerint a menekültek jönnek és elmennek, de a szomszédos államok itt maradnak egymás mellett. "Nem szükséges egyetértenünk mindenben, de módot kell találnunk arra, hogy úgy kezeljük a problémákat, hogy abban megoldásra jussunk - szögezte le."

Vannak a migránsproblémának előnyei is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html