Éhezés is jöhet még - nem kifizetődő az élelmiszer-termelés

Városi mítosznak tartják a farmerek, hogy az USA középnyugati részén tomboló tűzvész okozta gabonadráguláson szép hasznot húzhatnak. Az élelmiszer ára nem tud olyan magas lenni, hogy nyereségesen termeljenek.
NAPI, 2012. július 4. szerda, 19:26
Fotó: Napi.hu

A búza- és kukoricaárak ugyan tízhónapos csúcsra hágtak, miután az amerikai tűzvész kárt tett a termésben, ám - szemben a logikus feltételezéssel - ez nem hoz zsíros profitot a farmereknek. A szomorú valóság az, hogy a profitráták hajszálvékonyak, sőt a termelők jó része veszteségeket könyvel el, mivel az árak továbbra is mélyen a termelési költségek alatt vannak - idézi ausztrál farmerek beszámolóját a CNBC. Egy Új Dél-Wales-i termelő például arra kényszerült, hogy idén már ne vesse be ezerhektáros földjét, amivel a családja birtokában lévő gazdaság másfél évszázados élelmiszer-termelő tevékenységének vetett véget.

Hasonló helyzetben vannak az amerikai, a brit és a kanadai termelők, egyikük sem tud komoly pénzt csinálni gabonatermesztésből, marhatartásból, tejtermelésből vagy zöldség- és gyümölcstermelésből. Az elmúlt napokban a szója, a búza, a kukorica ára is gyorsan nőtt, ami azt a félelmet keltette, hogy megugorhatnak az élelmiszerárak. A farmerek azonban nem így látják.

Nem ez az igazi válság

Szerintük az élelmiszerek nyersanyagainak sokkal többe kellene kerülniük ahhoz, hogy a termelésükkel elérhető bevétel fedezze a költségeket. Az igazi válság így még előttünk van, ugyanis nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy a bevételek nem fedezik a kiadásokat.

Egy átlagos ausztrál farmer például tonnánként 180 asztrál dolláros (185 USA-dollár) tud nullszaldósan termelni búzát. Ehhez képest 130-140 dolláros árra számíthat. A közepes gazdálkodók nem tudnak megengedni maguknak egy 500 ezer amerikai dollárba kerülő kombájnt vagy egy 350 ezerért kínált traktort, ezért láthatók harmincéves gépek a földeken. Egyszerre nő a munkaerő, a növényvédő szerek, a gépek és az üzemanyag ára, és ezek a tényezők ugyanúgy sújtják az indiai cukornádtermelőket, a benini gyapottermelőket és a kansasi kukoricatermelőket.

Nem segít a kisebb kínálat

A fix költségek oly hatalmasra nőttek, hogy már az sem segít a farmereken, ha kisebbek a hozamok. Ennek ellenére csökken a profitrátájuk, ugyanis kevesebb - nem sokkal drágább - termékre oszlanak el az égbe szökött kiadásaik. Így aztán a rossz időjárás kivégezheti egy térség termelőit.

Az ágazat válságának biztos jele, hogy a fiatalok elkerülik a mezőgazdaságot. Ausztráliában nem nagyon találni 40 évesnél fiatalabb farmert. A Société Generale szakértője, Christopher Narayanan szerint hasonló jelentség figyelhető meg az USA-ban is. Az elemző úgy véli, Dél-Amerikában, Kelet-Európában és Afrika szubszaharai részén fejlődhet az agrárgazdaság.

Összességében elmondható, hogy jó eséllyel nézünk szembe élelmiszerválsággal. A világ egyre növekvő népessége a mezőgazdasági termelésre alkalmas terület zsugorodásával párosul. Ezt az ellenmondást csak a jelenlegi termelési technológiák jelentős fejlesztésével lehetne feloldani, ám ennek árát meg kellene fizetniük a vásárlóknak az élelmiszerek árában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsolt5, 2012.07.05 14:24

Nos igen,erre mondják,ha a falusi nem sz..na,a városi nem enne... Ez mindig is ellentét lesz valahol,mert bizony tényleg szúrja az ember szemét, hogy a vidéken megtermelt termények éppen ott,vidéken mindig drágábbak,mint Pesten...De mindenki nem állhat neki földet művelni sem. Abban is van valami,hogy amit a gazda magának termel,az valószínűleg ehetőbb,mint amit eladásra,de ez a mai fogyasztói kultúra hibája is... Ugyanis ma csak azt a paradicsomot akarja megvenni az ember,ami a vásárlás után két hétig még gyönyörűen feszít a hűtőben...Hát,éppen ezzel van a baj!Olyan terméket kell megvenni,ami lehet,hogy nem olyan szép külsőre,viszont sokkal többet tartalmaz belül...Ugyanis ezek a felpuffasztott,génmanipulált agyonpermetezett szarok mindenre jók,csak éppen emberi fogyasztásra nem!A Mariska néni által a konyhakertben termelt paradicsom vagy paprika lehet, hogy nem olyan gyönyörű,nagy,fényes stb, de legalább íze van és valóban tartalmaz még némi vitamint is...Az éhezés pedig egyenes következménye lesz az emberiség mai hatásának a környezetre és a népesség növekedésének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.07.05 13:23

Már pedig az lesz.Nagyon is az lesz!Csak .....csak előtte kellenek az ilyen "hangulatkeltő cikkek".Hátha sokaknak elmegy a kedve a földön való munkáktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.05 13:11

@Mecsabesz: Ki nézi le őket?

Ők nem néznek le bennünket, városi szegényeket? De, és igyekeznek kizsákmányolni, drágán adják kincseiket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

harula1, 2012.07.05 12:22

Mi is most költözünk majd ki jövőre végre valahára faluba, de a háztáji termesztést már most elkezdtük. Sokáig keresgéltük mire találtunk olyan telket ahol van kút pince stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2012.07.05 11:58

@5perc: Nem termelünk eladásra, magunknak termelünk, igaz, az időjárás nm kegyes a termelőknek (aszály).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html