Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurozóna gyorsabban veszít a lendületéből, mint azt remélni lehetett. A koronavírusos esetszám emelkedése és az ehhez kapcsolódó korlátozások egyértelműen lerontják a rövidtávú kilátásokat - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az októberi kamatdöntés részleteit követően.

Ugyan segítenek az államok költségvetésének terhére hozott támogató intézkedések, de a háztartárok óvatosak, és a vállalatok is visszafogják beruházásaikat. A gazdaság egyes területei is nagyon eltérően érinti a második hullám: míg az ipar egész jól működik, a kijárási, mozgási korlátozások rendkívül súlyos helyzetbe hozzák a szolgáltató szektort.

Összességében az látszik, hogy a kedvező harmadik negyedévi élénkülést követően a járvány második hulláma újból káros gazdasági hatásokkal lesz, és ezt már a novemberi makrogazdasági adatok is alátámasztják.

Jöhet az újabb csomag

Ezért az EKB kormányzótanácsa arra jutott, hogy alaposan áttekintik a bejövő adatokat, az árfolyammozgásokat, különös tekintettel a vakcina fejlesztés haladására, és decemberben újrakalibrálják a teljes eszköztárat.

Ez EKB a továbbiakban is kész biztosítani a kellő likviditást, miközben változatlanul szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb és minél hatékonyabban indítsa el és alkalmazza saját élénkítő programjait.

Ezzel Lagarde és az EKB teljesítette a piaci várakozásokat, miszerint októberben még nem lép, viszont egyértelműen előkészíti egy nagyobb horderejű intézkedési csomag bejelentését.

Októberben az EKB a következő döntéseket hozta:

  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,5 százalékos szintje.
  • Folytatják a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti eszközvásárlásait az 1350 milliárd eurós keretösszeg erejéig.
  • Az eszközvásárlási program (APP) keretében 20 milliárd eurós havi ütemben tovább folyik a nettó vásárlás azokkal a vásárlásokkal együtt, amelyeket a pótlólagos 120 milliárd eurós átmeneti keret erejéig végzünk az év végéig.
  • Továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül is. Konkrétan a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozatának (TLTRO-III) legutóbbi műveletében igen nagyfokú forrás-igénybevételt tapasztaltunk, ami támogatja a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtást.
  • Az EKB az eszközvásárlásokból bejövő hozamokat újra befekteti.
  • Sokáig nem fogja megemelni a kamatokat.

Lagarde külön kiemelte, hogy a várható decemberi újrakalibrálásig sem fog tétlenül állni a kormányzótanács, ha kell, elsősorban a PEPP által addig is reagálni fog, amennyiben erre szükség van. Emellett az EKB kész minden egyéb eszközének a kombinálásával is fellépni.

Viszont az októberi döntéskor semmilyen változás nem került napirendre, egyhangú volt a döntés, hogy decemberre maradjanak a nagyobb horderejű bejelentések.

Lagarde az EKB nevében elítélte a legújabb iszlamista terrormerényletet, ami Nizzában három halálos áldozatot követelt.