BUX
38667

EKB: kockázatosak az egykor IMF-hitelre szorult országok

Mind a makrogazdasági, mind a pénzügyi kondíciók javultak az unió nem eurózónatag országaiban, de a sérülékenység fő okai jóformán nem változtak, kifejezetten ott, ahol a devizahitelek aránya magas - írja az Európai Központi Bank Stabilitási és Növekedési Egyezmény felülvizsgálati jelentésében a régióról.

portfolio.hu, 2010. december 12. vasárnap, 09:50

Valamelyest javult az eurózónán kívüli tagországok pénzügyi helyzete, amit a válság idejéhez képest stabilizálódó kockázati felárak és az euróval szemben felértékelődő valutaárfolyamok is mutatnak. Néhány országban viszont, amelyek az IMF/EU hitelprogramjának igénybe vételére kényszerültek, romlottak a pénzügyi kondíciók annak következtében, hogy a piacon attól tartanak ezek az országok további pénzügyi segítségre szorulhatnak - kommentálja az EKB. Annak ellenére, hogy a devizahitelezés látszólag végéhez ért, az árfolyam-eltérések kockázata magas, vagyis a lakosság és vállalatok bevételei hazai fizetőeszközben érkeznek, miközben devizában vannak eladósodva (currency mismatch). Ezért továbbra is nagy a veszélye, hogy a valutaleértékelődés jelentősen megdobja a háztartások és vállalatok adósságait, tekintve az érintett országok valutaárfolyamának volatilis mozgásait. Továbbá a kint lévő hitelek és az elhelyezett bankbetétek aránya azt mutatja, a bankszektor továbbra is rászorul a külföldi anyabankok támogatására.

Az EKB rámutat arra is, hogy a legtöbb országban jelentősen megnőtt az elmúlt években a költségvetési hiány, ami szintén kockázatot hordoz, mivel alááshatja a befektetői bizalmat, amelyet az egyes országok állampapírpiaca, de a bankszektor is megérez.

Összességében az Európai Központi Bank arra mutat rá, hogy a feszültségek és finanszírozási nehézségek gyorsan visszatérhetnek azokban az országokban, amelyek IMF/EU hitelkeretre szorultak, és a kockázatok fokozódnak azokban az országokban, ahol az említett currency mismatch magas.